Potpisan Memorandum o saradnji za izgradnju skladišta

Izvor: Blic, 20.Feb.2014, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan Memorandum o saradnji za izgradnju skladišta

Ministarstvo energetike, javno preduzeće Transnafta i nemačka kompanija Oiltanking, potpisali su danas Memorandum o strateškom partnerstvu u izgradnji skladišnih kapaciteta, skladištenju i upravljanju obaveznim rezervama nafte i naftnih derivata.

Ministarka energetike u ostavci Zorana Mihajlović kazala je nakon potpisivanja da je Srbija prema Zakonu o energetici u obavezi da ima obavezne rezerve nafte i naftnih derivata do 2023. godine.

Ona je naglasila da te rezerve >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trebaju da odgovaraju 90 dana prosečnog dnevnog uvoza ili 61 dan prosečne dnevne potrošnje nafte i naftnih derivata.

Mihajlovićeva je istakla da Srbija trenutno ima oko 716.000 metara kubnih skladišnih kapaciteta za naftu i naftne derivate, a da nedostaje još oko 250.000 kubnih metara skladišnih kapaciteta, kako bi mogle da se obezbede predvidjene obavezne rezerve.

Ona je dodala da će se tek precizirati detalji danas potpisanog dokumenta o saradnji sa nemačkom kompanijom koja ima višegodišnje iskustvo u izgradnji skladišnih kapaciteta u zemljama EU i naglasila da se procenjuje da je početni mogući iznos ulaganhja u izgradnju skladišta u Srbiji oko 50 miliona evra.

Direktor JP Transnafte iz Pančeva Tomislav Basta kazao je da se još razmatraju potencijalne lokacije za skladište kojim bi trebalo da upravlja zajednička kompanija i da se uskoro očekuje definisanje ugovora o strateškom partnerstvu i zajedničkom ulaganju.

Predastavnik nemačke kompanije Oiltanking Sven Tisen kazao je tržište Srbije ima priliku da se razvija i raste i da je ta kompanija koja primenjuje najsavremenija tehnička rešenja i sa iskustvom od 40 godina spremna da pomogne Srbiji u tom procesu.

On je dodao i da je ta kompanija obezbeđuje skladišni prostor Nemačke, Belgije, Holandije i Danske.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm kazao je da je Nemačka veoma bitan partner Srbiji u oblasti energetike i da očekuje da će danas potpisani Memorandum uskoro da se pretoči u ugovor koji će biti još jedna potvrda uspešne saradnje dve zemlje.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Memorandum o skladištenju nafte

Izvor: RTS, 20.Feb.2014

Potpisan Memorandum o strateškom partnerstvu "Transnafte" i nemačke kompanije "Oiltanking", u izgradnji skladišnih kapaciteta nafte i naftnih derivata. ..Ministarstvo energetike, javno preduzeće "Transnafta" i nemačka kompanija "Oiltanking", potpisali su Memorandum o strateškom partnerstvu u izgradnji...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.