Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2009, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potežica: Kratki rokovi za racionalizaciju uprave

BEOGRAD - Predsednik Sindikata zaposlenih u državnoj upravi Saveza samostalnih sindikata Srbije Njegoš Potežica kritikovao je danas način kojim se pristupa racionalizaciji državne uprave istakavši da on nije upoznat ni sa jednim aktom kojim bi to pitanje trebalo da bude rešeno.

Potežica, koji je i predsednik Veća SSSS, kazao je da su predstavnici vlade o tom pitanju razgovarali sa predstavnicima sindikata koji, kako je naveo, ne poznaju dovoljno situaciju jer "nikada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nisu radili u državnim i lokalnim upravama Srbije".

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović i lider Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak razgovarali su u četvrtak sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrima ekonomije i regionalnog razvoja i rada i socijalne politike, Mlađanom Dinkićem i Rasimom Ljajićem, o zakonskim aktima koji bi trebalo da regulišu broj zaposlenih u organima državne uprave i lokalne samouprave.

Orbović i Čanak su dobili po primerak nacrta tih zakona na koje bi, kako je objašnjeno, dva reprezentativna sindikata svoje primedbe i predloge trebalo da dostave do ponedeljka, da bi se o njima odlučivalo na prvoj narednoj sednici vlade u četvrtak, 8. oktobra.

"Stavovi sindikata uprave su u pravcu da u pregovorima jedino mogu učestovati predstavnici ovog sindikata i stručni eksperti iz grupacije koje poznaju javnu upravu, koji poznaju državne organe, organizaciju i opšte vođenje upravnog postupka", kazao je Potežica.

On je kritikovao i kratke rokove koje je zadala Vlada Srbije istakavši da ne veruje da će zakoni o racionalizaciji zaposlenih moći da budu usvojeni na prvoj narednoj sednici vlade, ali je najavio da će radna grupa sindikata na čijem je on čelu u ponedeljak pripremiti odgovor o aktima o kojima je on do sada, kaže, samo usmeno informisan.

Potežica smatra da oko racionalizacije državne uprave i lokalne samouprave postoje "mnoge nedoumice" koje, smatra on, izazivaju i same brojke koje su spominjane proteklih nedelja u javnosti.

Prema njegovim rečima, sindikat je svestan da viška zaposlenih ima, ali da ovo što se "sada radi prema zaposlenima nije baš primereno nivou razvoja demokratskih odnosa u Srbiji.

"Uplašeni i nesigurni radnici, zbog nejasne i nedefinisane situacije, već se ne ponašaju i ne pružaju puni efekat na svojim radnim mestima", rekao je Potežica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.