Postoji razlog zbog kojeg su hteli da lete s njim: Ko je pilot Ara Zobajan FOTO

Izvor: B92, 28.Jan.2020, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Postoji razlog zbog kojeg su hteli da lete s njim": Ko je pilot Ara Zobajan FOTO

Još se postavlja pitanje da li je za pad helikoptera u kom su poginuli Kobi Brajant, njegova ćerka i još sedam osoba, kriva gusta magla ili ljudski faktor.

Veoma moguće i jedno i drugo.

Ara Zobajan, pilot koji je upravljao helikopterom koji se kobnog dana srušio u blizini Los Anđelesa, ipak, je, kako kažu kolege, bio izuzetan profesionalac.

Pilot Kurt Dic, koji je radio u Island ekspresu sa Zobajanom, rekao je da su njih dvojica imali "veselu komunikaciju". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dic je Zobajana opisao kao otvorenog, sa karakterističnim glasom i jakim karakterom.

Dic je odmah prepoznao Zobajanov glas na snimku iz tornja za kontrolu vazdušnog saobraćaja, kao i drugi kolega pilot Džered Johim.

"Postoji razlog zbog kojeg su ljudi hteli da lete s njim. Bio je opušten i smiren momak", rekao je Johim za CNN.

Vest o smrti pilota potresla je malu zajednicu pilota helikoptera, istakao je Johim.

Johim i Dic su se osvrnuli na nagađanja o tome šta se verovatno desilo tog maglovitog nedeljnog jutra, napomenuvši da treba biti oprezan u donošenju preuranjenih zaključaka.

"Moramo da sačekamo da [vlasti] završe istragu. Možda postoje lekcije koje treba da se nauče", rekao je Johim.

Zobajanov komšija Robert Sapija rekao je za CNN da je Zobajan bio ljubazan i prijatan. Obožavao je svoj posao i pokazivao je Sapiji fotografije slavnih osoba koje je vozio, uključujući i Brajanta.

Komšinica Endži la Porte rekla je da ga je svakodnevno viđala i da su ga "svi voleli".

"Bio je blagog karaktera", rekao je Endži la Porte. "Uvek prijatan, ali nikad previše pričljiv."

Prema bazi podataka za sertifikaciju pilota Federalne uprave za vazduhoplovstvo (FAA), Zobajan je bio pilot sertifikovan za upravljanje helikopterom. Svoju komercijalnu pilotsku licencu stekao je 2007. godine. Takođe, Zobajan je i sertifikovani instruktor letenja za pilote helikoptera i upravljanje instrumentima, pokazuju podaci.

Baza podataka, takođe, pokazuje da je Zobajan obavljao redovne godišnje lekarske preglede koje zahteva FAA.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.