Postizborne kombinacije

Izvor: RTS, 23.Okt.2010, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postizborne kombinacije

Na nivou BiH će biti formirana matematička koalicija, zbog čega će SNDS o učešću u zajedničkim organima razgovarati i sa SDP BiH, i pored toga što su Zlatko Lagumdžija i SDP za njih neprihvatljivi, izjavio Nebojša Radmanović.

Savez nezavisnih socijaldemokrata Republike Srpske razgovaraće sa Socijademokratskom partijom BiH o formiranju vlasti u zajedničkim institucijama, izjavio je predsednik Izvršnog odbora SNSD Nebojša Radmanović.

Portparol SDP BiH >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Damir Mašić je rekao da je ta partija otvorena za razgovore o formiranju vlasti sa svim političkim strankama koje su dobile legitimitet na proteklim izborima, prenosi portal Sarajevo-x.com.

SDP BiH je počela razgovore sa predstavnicima drugih političkih stranaka na svim nivoima, ali će zvanični pregovori uslediti tek pošto Centralna izborna komisija saopšti konačne razultate izbora koji su održanih 3. oktobra, rekao je Mašić.

Na nivou BiH biće formirana matematička koalicija, zbog čega je realno da razgovore o učešću u zajedničkim organima vlasti vode SNSD i SDP BiH, izjavio je Radmanović, i dodao da su za SNSD, Zlatko Lagumdžija i SDP neprihvatljivi, ali je realnost takva da mora da se razgovara.

"Ako se na budućim pregovorima iz Federacije BiH pojave Stranka demokratske akcije i SDP BiH, koji nesporno imaju 80 posto bošnjačkih glasova, mi ćemo morati da prihvatimo razgovor sa njima", rekao je Radmanović.

Realno je da pet ili šest partija formira Veće ministra BiH, da SNSD bude nosilac razgovora u ime RS, a da bi u ime FBiH to trebalo da budu SDA, SDP BiH i Hrvatska demokratska zajednica BiH, navodi sarajevski portal reči srpskog člana Predsedništva BiH.

Za SNSD je neprihvatljivo da na čelu Veća ministara BiH bude Zlatko Lagumdžija, a po Radmanovićevim rečima, na toj poziciji treba da se nađe iz HDZ-a BiH.

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović i lider SNSD Milorad Dodik potvrdili, posle razgogovra održanih u četvrtak, spremnost na postizbornu saradnju dve stranke.

Čović i Dodik su se založili da novi predsednik Saveta ministara BiH bude Hrvat iz redova HDZ BiH i naglasili da Hrvati treba da dobiju svoju teritorijalnu jedinicu unutar BiH, uz uslov da ona bude formirana na teritoriji Federacije BiH.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.