Razgovaraćemo sa SDP-om!

Izvor: Press, 23.Okt.2010, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgovaraćemo sa SDP-om!

Mi i SDP u nedogled možemo da tvrdimo da nećemo jedni sa drugima. Ali, realnost je takva da mi moramo da pregovaramo i ne izigramo volju birača Srpski član Predsedništva BiH i predsednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović najavljuje da će njegova stranka razgovarati sa SDP-om Zlatka Lagumdžije o formiranju vlasti u zajedničkim institucijama.Radmanović ne poriče da je SNSD od saopštavanja izbornih rezultata tvrdio da nipošto neće >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ulaziti u bilo kakve kombinacije sa Lagumdžijom i njegovom strankom. On, međutim, ističe da je mišljenje SNSD-a o SDP-u i njegovom lideru jedna, a realnost sasvim druga stvar.
- Na nivou BiH biće formirana matematička koalicija, pa je realno da razgovore o organizaciji vlasti u zajedničkim organima vode SNSD i SDP BiH!
Stav SNSD-a jeste da su SDP i Lagumdžija neprihvatljivi, ali je realnost takva da mi moramo da razgovaramo da ne bismo izigrali volju birača - kaže Radmanović u intervjuu za Press RS.
Kako to mislite? Zar birači nisu glasali za SNSD i zbog toga što ste tvrdili da nećete u savez sa Lagumdžijom, koga većina u RS doživljava kao najopasnijeg protivnika RS?
- Mi možemo u nedogled da tvrdimo da sa SDP-om nećemo, a da i oni kažu da neće sa nama. Ako se na budućim pregovorima iz Federacije BiH pojave SDA i SDP BiH, koji nesporno imaju 80 odsto bošnjačkih glasova, mi ćemo morati da prihvatimo razgovor sa njima. Oni koji su dobili najveći broj glasova treba da razgovaraju o formiranju vlasti. Izbegavanje onih koji su dobili najveću podršku nije samo izigravanje volje birača, već i stvaranje nestabilnosti.
Hoćete da kažete da je buduća saradnja sa SDP-om BiH neminovna?
- Za sada je realno da pet-šest partija formira Savet ministra, a da SNSD bude nosilac razgovora u ime RS. U ime Federacije to bi trebalo da budu SDA, SDP BiH i HDZ BiH.
Da li to znači da vrata nikome nisu zatvorena?
- Nisu, niti mogu. U entitetima mogu da se prave programske koalicije, pa neko može i da se isključi, ali na nivou BiH sa svima mora da se razgovara.
Kako bi funkcionisala vlast koju bi činili SNSD i SDP BiH?
- Teško ako ostanemo isključivi. Dovoljno je da jedan bude isključiv, pa da bude teško. Suština je da se u BiH dogovaraju dva entiteta i tri naroda. Međutim, dovoljno je da jedan pravi problem, pa da imamo teškoće. U prošlom sazivu nije mogla da se izbegne SBiH, koja je sve vreme pravila probleme.
Kako se onda moglo sa Silajdžićem, a ne može se sa Lagumdžijom?
- Neprihvatljivo je da on bude na čelu Saveta ministara. Na tom mestu treba da bude neko iz HDZ-a BiH. Ako Lagumdžija hoće da bude ministar, mi to ne možemo da mu osporimo. Mi samo nećemo da dozvolimo da se petljaju u naš kadar. Za sada je sigurno da je neprihvatljiv na poziciji predsedavajućeg, a da li će biti na nekoj drugoj poziciji, to ćemo videti.
Da li vam se čini da se stvara opšta klima da SNSD i SDP BiH idu u koaliciju? Pismo koje je Željko Kopanja uputio Miloradu Dodiku mnogi tumače na taj način, a čini se da to žele i stranci.
- Evropski socijalisti bi rado videli SNSD i SDP zajedno, ali oni ne razumeju stvarnost u BiH. Kada su u pitanju unutrašnje snage, ne vidim one koji bi rado videli SNSD i SDP zajedno, a i unutar te dve partije nema onih koji bi to voleli. Čak ni Kopanjino pismo nisam shvatio tako, a to i ne želim.
Da li ste ga shvatili kao najavu obračuna sa pojedinim kadrovima u RS? Sličan stav je izneo i Rajko Vasić.
- Kopanja ima svoj pogled, kao i većina vas koji se bavite unutrašnjom politikom. Smatram da u politici ne treba davati preteške reči. To se odnosi i na Vasića i na Kopanju. To ne donosi rešenja. Svaka partija ima kadrovske promene i mi to ne možemo da izbegnemo.
Šta RS i SNSD dobijaju čvrstom saradnjom sa HDZ-om BiH?
- Na političkoj sceni BiH moraju da postoje partije iz različitih naroda koje dobro sarađuju, a koje ne moraju uvek da se slažu. U HDZ-u BiH smo našli ljude sa kojima može da se razgovara. Kada bi postojala takva partija koja je većinski bošnjačka, to bi bilo dobro za sve u BiH.
Da li RS može da plati ceh podršci hrvatskim zahtevima za trećim entitetom?
- Ne može i neće ići! Podržavamo Hrvate da dobiju status kao druga dva naroda i da ne budu preglasavani. Ako oni uspeju da izbore treći entitet, koji će, prostorno gledano, biti na teritoriji Federacije BiH, mi nemamo ništa protiv.
Zar stvaranje trećeg entiteta nije rušenje Dejtona?
- Dejton je doživeo određene promene. Jedan broj aneksa je ispunjen i više ne važe. Sledi transformacija OHR-a koji je takođe deo Dejtona i ako bismo razmišljali na način koji ste u pitanju sugerisali, OHR nikada ne bi ni otišao. Ako se unutar BiH dogovore određene promene to ne bi bilo rušenje Dejtona, ali oko toga treba da se saglase potpisnici tog sporazuma.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Desilo se čudo: SNSD će ipak pregovarati sa SDP-om Lagumdžija može biti samo ministar!

Izvor: Cafe.ba, 23.Okt.2010

Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović najavljuje da će njegova stranka razgovarati sa SDP-om Zlatka Lagumdžije o formiranju vlasti u zajedničkim institucijama.

Nastavak na Cafe.ba...

SNSD će razgovarati sa SDP-om o formiranju vlasti u BiH

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Okt.2010

Predsjednik Izvršnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ Nebojša Radmanović izjavio je da će SNSD razgovarati sa Socijaldemokratskom partijom /SDP/ BiH Zlatka Lagumdžije o formiranju vlasti u zajedničkim institucijama. "Na nivou BiH biće formirana matematička koalicija, pa je realno...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.