Postavljena spomen-bista Lazaru Vučkoviću u Gornjem Selu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2021, 19:26

Postavljena spomen-bista Lazaru Vučkoviću u Gornjem Selu

U Gornjem Selu kod Prizrena ponovo je postavljena spomen-bista poznatom novinaru i pesniku Lazaru Vučkoviću.

Spomenik je prethodno porušen 2014. godine.

Nova spomen bista izrađena je od nagrade "Aleksandar Tijanić" koju je 2019. godine dobio novinar Živojin Rakočević.

"U trenutku kada me je brat Lazara Vučkovića pozvao, na Božić 2014. godine i rekao da je srušena bista pridružio sam je svim onim spomenicima koji su srušeni na KiM i zapitao se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << hoćemo li dočekati da je obnovimo. Pet godina kasnije dolazi nagrada i shvatio sam tada da Aleksandar Tijanić podiže spomenik Lazaru", navodi Rakočević.

Lazara Vučkovića je, prema Rakočevićevim rečima, tražio najkraći put "od stiha do srca".

"Svojom čistotom i dečačkim odnosom prema životu i apsolutnom otvorenošću on je ovaj kraj učinio velikim za srpsku poeziju i književnost", ističe Rakočević.

Savremenik Lazara Vučkovića, učitelj Tomislav Tomić zahvalio je Rakočeviću na ovom gestu i sa suzama u očima govorio o Vučkovićevom nasleđu.

"Dragi naš Lazare posle toliko godina sada počivaj mirno, i neka te anđeli čuvaju jer si bio predobar čovek", naveo je Tomić.

U Gornjem Selu danas živi svega sedmoro Srba, a među njima i Lazareva sestra Sevda koja se kratko zahvalila prisutnima na tome što Lazar nije zaboravljen.

Lazar Vučković rođen je u Gornjem Selu na Šar planini 1937. godine. Pisao je poeziju i prozu, objavio dve zbirke pesama, a bio je i novinar lista Jedinstvo. Vučković je preminuo 1966. kada se utopio u Ohridskom jezeru. Od 1969. u njegovu čast održavaju se "Pesnički susreti Lazar Vučković".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.