Izvor: RTS, 19.Maj.2021, 17:47

Obnovljena bista Lazara Vučkovića

U Gornjem Selu kod Prizrena postavljena je nova spomen-bista Lazara Vučkovića, pesnika i novinara na Kosovu i Metohiji, koji se 1966. godine utopio u Ohridskom jezeru.
Spomen-bista Lazara Vučkovića srušena je i odneta sa groblja Gornjeg Sela 2014. godine.

U čast Lazaru Vučkoviću na Kosovu i Metohiji svake godine održavaju se pesnički susreti.
Vučković je bio i novinar prištinskog Jedinstva, a Budimir Ničić, predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ogranka UNS-a na Kosovu i Metohiji, rekao je da obnova spomenika predstavlja deo potrebe da se neguje sećanje i da se ne dozvoli onima koji otimaju i koji ruše, ili koji prisvajaju tuđe, da misle da mogu time da gurnu u zaborav nečiji život, nečiji rad i nečije delo.
"Ovaj čin pokazuje da mi imamo snage da obnavljamo, da negujemo i da poštujemo one koji su radili svih godina i stvarali i istoriju novinarstva i kulture na ovim prostorima", rekao je Ničić.
Otkrivanju biste prisustvovali su članovi porodice Lazara Vučkovića, predstavnici Udruženja novinara Srbije i izveštači i novinari više medija na srpskom jeziku.
Spomenik je izrađen od sredstava Nagrade "Aleksandar Tijanić" za borbenost u novinarskom izražavanju i originalan novinarski potez koju je 2019. dobio Živojin Rakočević.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ponovo podignuta bista Lazara Vučkovića u Gornjem Selu kod Prizrena

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Maj.2021

U Gornjem Selu kod Prizrena danas je otkrivena spomen-bista Lazara Vučkovića, jednog od najpoznatijih pjesnika sa Kosova i Metohije koji se zajedno sa Blažom Šćepanovićem 1966. godine utopio u Ohridskom jezeru.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.