Postaju noćne ptice, jer sve više moraju da izbegavaju ljude

Izvor: B92, 05.Jul.2018, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postaju "noćne ptice", jer sve više moraju da izbegavaju ljude

Pojedine životinje počele su da menjaju svoje navike i sve više postaju "noćne ptice", kako bi izbegle pritisak ljudskog zadiranja u svoja staništa, pokazalo je novo istraživanje koje je su sproveli ekolozi Univerziteta Berkli.

Rezultati istraživanja pokazuju da rast ljudske populacije utiče na to kako životinje funkcionišu, a čini se da je određeni broj sisara postao aktivan noću kako bi izbegao ljude.

Naučnici su u istraživanju istakli da se ta transformacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosi samo na životinje, ali i da bi mogla da ima potencijalne posledice na celokupni ekosistem, koji još ne možemo u potpunosti da razumemo, piše Index.hr.

Sisari su se u potrazi za hranom, pokazala su ranija istraživanja, prilagođavali ljudima, tako što su se povlačili pred širenjem naseljenih mesta ljudi. Naučnici navode i da sve te promene prave stres životinjama. Istraživanje je pokazalo da čak i planinarenje i kampovanje mogu da imaju negativan uticaj na biljni i životinjski svet.

Istraživanje je koncipirano kao zbirna metaanaliza 76 istraživanja 62 vrste na šest kontinenata. Gotovo isti rezultati su dobijeni na svim kontinentima i među svim vrstama i ljudskim aktivnostima na tim područjima, od lova do poljoprivrede.

Neke od životinjskih vrsta, koje su uključene u istraživanje, su tanzanijski lav, vidre u Brazilu, kojoti u Kaliforniji, divlje svinje u Poljskoj i tigrovi u Nepalu. Sve ove vrste pokazale su neobičnu različitost u ponašanju životinja koje se menja kroz okolinu i vrste.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.