Poslovni samit SAD i Balkana utro put američkim investitorima

Izvor: Southeast European Times, 30.Mar.2011, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslovni samit SAD i Balkana utro put američkim investitorima

Skup upoznavanja pokazao je entuzijastičnu podršku razvoju poslovnih odnosa SAD i Balkana.

29/03/2011

Zlatko Kovač za Southeast European Times iz Baltimora – 29.3.2011

Prvi ikada organizovani Poslovni samit SAD i Balkana, održan u Baltimoru od srede (23. mart) do 24. marta, okupio je lidere vlada i poslovnih zajednica Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Kosova i Slovenije, u pokušaju da se uspostave odnosi sa američkim preduzećima. Regionalna saradnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << bila je glavna tema, a učesnici su bili rešeni da rade zajedno na promovisanju mogućnosti na Balkanu.

„Samit je obnovio poslovno ushićenje u pogledu regiona i ponudio američkim kompanijama korisnu konstrukciju, sa pouzdanim kontaktnim tačkama i daljim koracima“, rekao je organizator samita Čarls Dilon za SETimes.

Dok su evropske firme sve angažovanije u regionu, njihove američke kolege su često bile odvraćene negativnim percepcijama i nedostatkom pouzdanih informacija -- problemima čijem se prevazilaženju težilo na sastanku u Baltimoru.

„Pojavljuje se spoznaja o mnogim poslovnim prilikama i raspoloživom finansiranju i mehanizmima podrške“, rekao je bivši američki ambasador u BiH Viktor Jaković za SETimes.

„Sledeće što je potrebno jeste da Amerikanci postanu potpuno upoznati sa njima -- a kompanije da organizuju, koordiniraju i apsorbuju tu pomoć“.

Zoran Damjanović iz Montenegro Defens Indastris kaže da se njegova firma sastala sa potencijalnim investitorima zainteresovanim za zajedničku proizvodnju osmatračkih sistema I softvera. On je, međutim, dodao da je interesovanje američkih investitora višeslojno, jer su takođe zainteresovani za planinski turizam.

„Očekujemo da produbimo odnose i takođe očekujemo da posete Crnu Goru u maju da zacementiramo posao na sva tri polja“, rekao je Damjanović za SETimes.

Potpredsednica kosovske vlade Mimoza Kusari-Lila rekla je da je njena delegacija pozdravila priliku da pokaže potencijalnim investitorima šta najnovija evropska zemlja ima da ponudi. „U direktnom kontaktu mi smo u stanju da identifikujemo njihove potrebe i bolje artikulišemo konkurentne prednosti koje imamo“, izjavila je ona za SETimes.

Potpredsednik makedonske vlade Vladimir Peševski je, u međuvremenu, naglasio odluku Oversis Prajvat Investment Korporejšn da uvrsti Makedoniju među zemlje sa finansijskim instrumentom od 250 miliona dolara po projektu. „Taj instrument će garantovati američkim investitorima sigurnost u njihovim investicijama“, rekao je on.

Prema rečima Peševskog, od vitalnog je značaja za Makedoniju -- i za region -- da se završi infrastruktura transportnog Koridora 10 (sever-jug), što direktno utiče na trgovinski put koji vodi sa dalekog istoka ka zapadnoj Evropi i dalje.

Trenutno se trgovina obavlja preko luka u Hamburgu i Roterdamu, ali, ako se bude vršila preko regionalnih luka, kao što je solunska, i preko Koridora 10, trgovinski put se skraćuje za dve nedelje.

„Ako se čak i delić trgovine prebaci preko Koridora 10, otvoriće se mogućnosti za investicije u lakoj industriji i uslugama, što je vrlo velika stvar za zemlje u regionu“, rekao je Peševski za SETimes.

„Malo je lepo, ali veličina jeste važna“, rekao je on, izražavajući ukupan naglasak samita, koji je bio stavljen na perspektive širom Balkana.

Preko 400 ljudi iz 60 regionalnih i 240 američkih kompanija učestvovalo je na samitu. Bili su prisutni i srpski biznismeni, mada je Beograd zvanično bojkotovao samit zbog učešća Kosova.

Upitan da li će organizovati još jedan skup sledeće godine, Dilon je rekao da je sklon da odgovori potvrdno. „Ne postoji događaj kao što je ovaj u Sjedinjenim Državama. Vrlo je važno nastaviti produbljivanje dijaloga“, rekao je on.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.