Posle Sremske Kamenice, pacijenti ne mogu na zračenje ni u Kladovo

Izvor: Radio 021, 19.Mar.2015, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle Sremske Kamenice, pacijenti ne mogu na zračenje ni u Kladovo

Zbog kvara na linearnom akceleratoru na kladovskom Odeljenju za onkologiju i radiologiju zračna, terapija za najteže bolesnike iz Srbije je obustavljena.

Problem je što su u tu bolnicu upućivani i pojedini pacijenti iz Vojvodine. Čeka se nabavka dela iz Amerike.

Spomenka Lukić i Mitra Alžbeta došle su iz Novog Bečeja u Kladovsku bolnicu kako bi što pre započele zračnu terapiju i borbu protiv karcinoma. U Sremskoj Kamenici koja im je bliža aparat za zračenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zbog kvara ne radi, pa su u Kladovo, udaljeno 400 kilometara od grada u kojem žive, kako kažu, stigle pune optimizma, ali ne za dugo jer im je pre dva dana saopšteno da se i u ovoj bolnici aparat za zračenje pokvario.

Na odeljenju onkologije u Kladovu kažu da su istog momenta kada se aparat pokvario pozvali ovlašćenog servisera i obavestili sve nadležne institucije, da većinu rezervnih delova za linearni akcelaator poseduju ali da je ovaj put u pitanju deo koji nemaju.

Direktorka Slađana Natošević ističe da se se aparat za zračenje redovno servisira ali da se na njemu dnevno zrači i do tri puta više pacijenata od onog što je fabrički preporučeno kao optimalno.

Kada će aparat za zračnu terapiju obolelih od karcinoma u Kladovu ponovo biti u funkciji u ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može da tvrdi, ali iz kladovske bolnice poručuju da daju sve od sebe kako bi to bilo učinjeno što pre. U međuvremenu, jedina mogućnost je da se pacijenti prijave na liste čekanja u neki od pet preostalih medicinskih centara u Srbiji.

Bolesnici iz čitave Vojvodine ne bi morali da putuju u Kladovo kada bi u svojim institutima imali ispravne aparate za zračenje. Međutim, kako je poznato, nabavka linearnih akceleratora i prateće opreme godinama ne može da se nabavi zbog stalnog obaranja tendera. Javnu nabavku sprovodi Uprava za kapitalna ulaganja, o čijoj odgovornosti će se raspravljati na sutrašnjoj sednici Skupštine APV.

Kako 021 nezvanično saznaje, postoji mogućnost da sednica, usled političkih dogovora i međusobnih ustupaka, ne bude održana.

Sednica Odbora za zdravstvo, socijalnu politiku i rad zakazana je za devet časova, a sednica Skupštine APV za 10 časova, sa istom temom - odgovornost za malverzacije u sprovođenju javne nabavke.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.