Poslanici usvojili izmene Zakona o akcizama

Izvor: RTS, 24.Jun.2015, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici usvojili izmene Zakona o akcizama

Skupština Srbije usvojila je većinom glasova izmene i dopune Zakona o akcizama, kojima se uvodi akciza na struju od 7,5 odsto od 1. avgusta. Opozicija je tražila povlačenje predloženih izmena, jer, kako kažu, to je direktan udar na budžet građana.
18.40 - Skupština Srbije ratifikovala je dva sporazuma o zajmu sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj u ukupnom iznosu od 124,5 miliona evra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />18.20 - Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o akcizama, kojima se uvodi akciza na struju od 7,5 odsto od 1. avgusta.
11.10 - Parlament započeo raspravu o amandmanima na predlog Zakona o akcizama.
12.40 - Opozicija zatražila da Vlada povuče iz procedure predložene izmene, ističući da je to direktan udar na standard građana.
Za uvođenje akcize na struju su glasali poslanici stranaka vladajuće koalicije, dok su opozicioni poslanici bili protiv povećanja cene električne energije, ocenjujući da je to još jedan namet građanima.

Prema procenama Vlade Srbije prihod budžeta će do kraja ove godine od akciza na struju dobiti dodatnih 5,4 milijardi dinara, a ta novouvedena akciza će obezbediti godišnje povećanje poreskih prihoda od 17 milijardi dinara.
Poslanici opozicije zatražili su da Vlada Srbije povuče iz procedure predložene izmene Zakona o akcizama, kojima se od 1. avgusta uvodi akciza na električnu energiju od 1. avgusta, s obrazloženjem da je to direktan udar na standard građana.
Iz Srpske napredne stranke odgovaraju da je uvođenje te akcize deo mera finansijske konsolidacije i da je, iako niko ne može biti srećan zbog toga, to neophodna mera u cilju finansijske konsolidacije.
"Mera je teška i bolna, biće teška mera i evenutalno otpuštanje zaposlenih iz javnog sektora, ali to su lekovite mere i jedini način da ozdravi ekonomija. Biće još teških i bolnih mera", rekao je zamenik šefa poslanika SNS Aleksandar Martinović.
Šef poslanika naprednjaka Zoran Babić ukazao je na neiskrenost opozicije, koja, kako je rekao, pokušava da se predstavi kao zaštitnik građana.
"Voleo bih da su tu argumentaciju upotrebljavali i prilikom poskupljenja struje za vreme njihove vlasti. Ne želim da se sakrivamo iza direktiva, ali je ova mera neophodna. Ovu meru bi svako prihvatio i svako bi uradio da je na mestu ove vlade", rekao je Babić, dodajući da je prethodna vlast povećavala struju za finansiranje medijske kampanje EPS, finansirali koncerata, sportskih klubova...
Njihov stranački kolega Ljubiša Stojmirović rekao je da nema problem da kaže da je cena struje velika, te zamolio ministra finansija Dušana Vujovića i ministra privrede Željka Sertića da stvore ambijent u kome će građani moći lakše da posluju i žive.
DS: Povećanje akcize direktan udar na budžet građana
Demokrate tvrde da je uvođenje akcize na električnu energiju od 7,5 odsto direktan udar na budžete građana, a Gordana Čomić iz te stranke da argument za to ne mogu biti direktive EU, budući da u nekim zemljama EU takve akcize ne postoje, ali ni argument o neobnovljivosti energije.
"Naš je posao da posmatramo održivost kućnih budžeta i naša je obaveza da pažljivo gledamo svaki član zakona. Povećanje akcize će proizvesti samo štetne posledice, kako po EPS, tako po standard građana, tako po fiskalnu konsolidaciju sa kojom nema veze taman toliko koliko struja nije prirodni resurs", rekla je Čomićeva.
Ministar finansija Dušan Vujović rekao da je uvođenje akcize na električnu energiju u skladu sa direktivom EU i da je akciza na ograničene prirodne resurse opravdana svuda u svetu.
Poslanik Pokreta za preokret Janko Veselinović traži da zakon bude povučen iz procedure i da Vlada Srbije odustane od uvođenja novih nameta građanima, navodeći da je vlada pre nego što je to predložila trebalo da prouči da li građani Srbije to mogu da plate.
Zakonski predlog predviđa i uvođenje akcize na tečnost za punjenje električnih cigareta, koja će iznositi četiri dinara po mililitru, kao i uvođenje akcize na nesagorevajući duvan, takozvani bezdimni duvan.
Nakon što poslanici pretresu amandmane očekuje se i njihovo izjašnjavanje o tom zakonskom predlogu i preostalih sedam tačaka koje su na dnevnom redu desete vanredne sednice u ovoj godini.
Akciza na električnu energiju će biti primenjivana od prvog avgusta a kako veruju u Vladi Srbije, obezbediće godišnje povećanje poreskih prihoda u iznosu od 17 milijardi dinara.
Vlada Srbije je u obrazloženju predloženih izmena navela da se procenjuje da će primenom te akcize do kraja 2015. godine prihod iznositi dodatnih 5,4 milijarde dinara.
Ministar finansija Dušan Vujović je juče u načelnoj raspravi naveo da će glavni rezultat toga biti povećanje prihoda u budžetu, ali i približavanje cene struje u Srbiji sa zemljama regiona, kao i postepena harmonizacija sa akciznom politikom EU, podseća Tanjug.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Skupština odlučila, uvode se akcize na struju od 1. avgusta

Izvor: Blic, 24.Jun.2015

Skupština Srbije usvojila je danas većinom glasova izmene i dopune Zakona o akcizama, kojima se uvodi akciza na struju od 7,5 odsto od 1. avgusta...Za uvođenje akcize na struju su glasali poslanici stranaka vladajuće koalicije, dok su opozicioni poslanici bili protiv povećanja cene električne energije,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.