Poslanici pitaju Vladu

Izvor: RTS, 26.Dec.2013, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici pitaju Vladu

Jesenje zasedanje Skupštine Srbije se završava postavljanjem poslaničkih pitanja. Seriju pitanja otvorili poslanici Riza Haljimi i Zaharije Trnavčević. Na kraju zasedanja Hor "Obilić" će izvesti srpsku himnu sa skupštinske galerije.

18.15 - Odgovarajući na pitanje poslanice NS Dubravke Filipovski, ministar Igor Mirović rekao da će Vlada u januaru utvrditi nacrt zakona kojim se reguliše status zaposlenih u lokalnim samoupravama.

17.15 - Premijer Ivica Dačić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i ministarka energetike Zorana Mihajlović odgovaraju na pitanje poslanice SPO-DHSS Olgice Batić o sporazumu "Srbijagasa" i "Gasproma".

17.00 - Istraga o 24 slučaja privatizacije biće kompletirana do nedelje, rekao vicepremijer Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanje Đorđa Gašića iz LSV-a.

16.00 - Počela sednica Skupštine na kojoj poslanici postavljaju pitanja predstavnicima vlasti. 

Članovi Vlade Srbije, na poslednjoj sednici u ovoj godini, odgovaraju na poslanička pitanja.

Ranije danas završena je skupštinska rasprava o amandmanima na izmene Zakona o osiguranju. 

Premijer Ivica Dačić je rekao da poslednjih meseci i nedelja on i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić razgovaraju sa velikim partnerima iz Rusije, i čitaju materijale iz Kine, jer su donete odluke da Srbija može da plasira mnoge proizvode na ta tržišta.

"Kina je sa nama potpisala protokol o načinu izvoza mesa, a naša stvar je kako ćemo se organizovati, imamo li proizvode za to", rekao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje poslanika Zaharija Trnavčevića, koji ga je pitao za strategiju razvoja poljoprivrede, premijer je rekao da je Agrarni savet pripremio strategiju, da su tekstove imali i Ministarstvo poljoprivrede i neki drugi, pa treba da se pogleda šta je najbolje od svih tih dokumenata.

Odgovarajući na pitanje poslanice DHSS-a Olgice Batić, premijer je rekao i da je energetski sporazum Srbije i Rusije iz 2008. godine napravljen "iz marketinških i političkih razloga" i pozvao potpisnike sporazuma da objasne zašto su ga zaključili.

Batićeva je istakla da je sporazum, kada je zaključen, "najmanje veze imao sa energetikom" i da je tada počinjeno teško krivično delo - "veleizdaja".

Vicepremijer Aleksandar Vučić je, govoreći o renti, rekao da je stavljeno do znanja da ako se bude menjala renta, to ne bi bilo dobro po bilateralne odnose.

Premijer smatra da je "krajnje vreme da oni koji su potpisali sporazum kažy nešto o tome. Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić rekao je da je tada državni vrh bio jednoglasan.

"Tadić je otišao nekoliko dana ranije, mi kasnije, nisu mogli da se dogovore ko će da potpiše. Ja sam bio neutralan", rekao je Ilić.

Aleksandar Vučić je rekao da je teško raditi "u atmosferi intriga i besmislica", od kojih je poslednja ona o njegovom navodnom uticaju na skidanje emisije "Mentalno razgibavanje" sa programa Radija B92.

Na drugo pitanje Trnavčevića Aleksandar Vučić je rekao da su neistine da je opozvao potpredsednika svoje stranke Bratislava Gašić iz Teniskog saveza Srbije, jer on nikada nije ni ušao u TSS.

Vučić je rekao da će Vlada pokušati da promeni odredbu SSP-a po kojoj državljani EU mogu od 1. septembra 2017. godine sticati pravo svojine nad poljoprivrednim zemljištem u Srbiji i prolongira taj rok za nekoliko godina.

Daćemo sve od sebe da to promenimo, ali neće biti lako, jer će oni reći niste pouzdan partner i ne poštujete ono što ste potpisali, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje šefa poslaničke grupe SVM Balinta Pastora šta će Vlada uraditi povodom te odredbe.

Završetak istrage spornih privatizacija 

U nedelju će biti u potpunosti gotova istraga 24 sporne privatizacije u Srbiji, potvrdio je Vučić.

Rekao je da su se vlasti ove godine bavile mnogim predmetima, ali su u fokusu bila 24 sporna predmeta na kojima je insistirala predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać što je potom zvanično zahtevala i Evropska unija.

Vučić je ukazao da su veliki slučajevi imali i "ne male političke konotacije".

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da će zajedno sa Ministarstvom prosvete pokrenuti inicijativu da se u nastavi osnovnih i srednjih škola u Srbiji poveća fond časova fizičkog vaspitanja.

Odgovarajući na pitanje poslanika Jedinstvene Srbije Petra Petrovića, koji je ukazao da je fizičko danas zastupljeno tek sa dva časa nedeljno, Udovičić je rekao da je teško da precizira da li je moguće da to zaživi već od sledećeg polugodišta.Ministar finasija Lazar Krstić najavio je da će misija MMF-a u februaru doći u Srbiju kako bi se nastavili pregovori o aranžmanu iz predostrožnosti.

"Nama novi aranžman nije potreban zbog novca, već je on značjan zato što će vratiti kredibilitet Srbije na finasijskim tržištima, zato što će poslati stranim investitorima jasan signal da je Srbija sigurno, stabilno i atraktivno tržište", rekao je Krstić u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanje poslanika SDPS-a Vladimira Marinkovića.

Na kraju jesenjeg zasedanja, Hor "Obilić" će pod dirigentskom upravom Darinke Matić Marović izvesti srpsku himnu sa skupštinske galerije.

U zgradi i na skupštinskim stepenicama biće raspoređeni gardisti Vojske Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Nemam vremena da se bavim problemima teniskog i drugih saveza

Izvor: Press, 26.Dec.2013

"Uvek smo spremni da omogućimo onima koji nam osporavaju legitimitet da nas zamene, za šta međutim moraju da ispune jedan uslov - a to je da dobiju podršku građana", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje poslanika Zaharija Trnavčevića zašto je na čelu Vaterpolo saveza i Teniskog saveza...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.