Poslanici o medijskim zakonima

Izvor: Politika, 30.Jul.2014, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o medijskim zakonima

BEOGRAD – Skupština Srbije počela je danas sednicu na kojoj će poslanici razmatrati predloge tri medijska zakona - o javnom informisanju i medijima, elektronskim medijima i javnim medijskim servisima.

Ti zakoni predviđaju povlačenje države iz vlasništva u medijima do 1. jula 2015. godine, uvođenje projektnog finansiranja, ukidanje televizijske pretplate i od 2016. uvođenje takse koja neće prelaziti iznos od 500 dinara.

Opozicija zamera Vladi Srbije zbog toga što >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je predloge zakona uputila u Skupštinu po hitnoj proceduri, a Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) uputili su amandmane na predložene zakone svim poslaničkim grupama.

Sednici prisustvuje ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i državni sekretari u njegovom ministarstvu.

Tasovac: Nepristrasno informisanje, izlazak države iz medija

BEOGRAD – Ministar za kulturu i informisanje Ivan Tasovac izjavio je danas da se usvajanjam seta medijskih zakona, koji se donose posle 11 godina, obezbeđuje pravovremeno, istinito, potpuno i nepristrasno informisanje i izlazak države iz medija do sredine iduće godine.

Zakon o javnom informisanju i medijima je krovni zakon, rekao je Tasovac u skupštini obrazlažući tri predložena medijska zakona - o javnom informisanju, o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima.

Tasovac je naglasio da ti zakoni garantuju slobodu medija u skladu sa evropskim standardima i naveo njegove ciljeve.

„Ciljevi su stvaranje uslova za profesionlane medije, uspostavljenje okvira koji garantuje slobodan protok ideja i mišljenja, bez mešanja države koje bi bilo ograničavajuće i jasno je definisan javni inters, finansiranje, zaštita prava urednika, novinara i podsticanje novinarskog udruživanja, zaštita maloletnika, zabrana govora mržnje...”, rekao je ministar.

(Foto Beta)

Prema njegovim rečima, zakonom je definisan izlazak države iz medija, odnosno rok za privatizaciju - 1. jul naredne godine i obaveza da pet godina taj medij zadrži istu delatnost.

„Ukoliko do 1. jula 2015. godine ne bude prodat kapital, postupak prodaje se obustavlja, akcije će biti ponuđene zaposlenima, a ukoliko zaposleni odbiju ponudu, kapital prestaje da postoji i briše se iz registra medija”, rekao je Tasovac.

Ministar je objasnio i šta je, po predloženim zakonskim rešenjima, javni interes u javnom informisanju, istakavši da je to istinito i nepristrasno, blagovremeno i potpuno informisanje svih građana, na srpskom jeziku i maternjem jeziku nacionalnih manjina i srpskom jeziku građana van teritorije Srbije, informisanje inostrane javnosti kada je to u interesu Srbije...

Razvoj medijske pismenosti, formiranje javnih servisa na republičkom i pokrajinskom nivou, takođe je javni interes, dodao je Tasovac.

Govoreći o predloženom zakonu o elektronskim medijima, ministar je istakao da je audio vizuelna politika jedna od najznačajnih politika EU, pa je neophodno da postojeći propis bude zamenjen novim koji će uhvatiti korak sa novim vremenima u okviru elektronskih medija.

On je naveo da reglatorno telo za elektronske medije - Republička radio difuzna agencija (RRA) menja naziv u regulatorno telo za elektronske medije, u svojstvu pravnog lica, regulator je odgovoran skupštini, a savet tog tela ima devet članova.

„Precizno je utvrđena procedura izbora članova saveta, detaljno opisani poslovi kojima će se baviti regulator, garantuje se sloboda prijema iz drugih država, definiše se pravilo pristupa najvažnijim događajima, propisana je zaštita medijskog pluralizma”, rekao je pored ostalog Tasovac.

On je podsetio da do 17. juna 2015. mora biti završena digitalizacija, a da je usvajanje tog zakona preduslov za digitalizaciju.

Kada je reč o zakonima o javnim medijiskim servisima, odnosno o RTS i RTV, Tasovac je istakao da odredbe Zakona o radiodifuziji iz 2002. godine moraju da se prilagode tehničkim standarima i neke obaveze moraju da se preciznije definišu u skladu sa međunarodnim propisima.

Tasovac je naveo da predloženi zakon, pored ostalog, predviđa ukidanje pretplate i prelazak na finansiranje iz taksi, koje će se uplaćivati na dva osnovna računa i koja će biti obavezna i naglasio da se sredstva iz javnih prihoda ne mogu koristiti za finansiranje osnovne delatnosti javnog medijskog servisa i za komercijalnu delatnost.

Đurišić: Zakoni rađeni po proceduri, greška hitan postupak

BEOGRAD – Šef poslaničke grupe NDS Marko Đurišić izjavio je danas da su medijski zakoni, rađeni u skladu sa propisanim procedurama i da je jedina greška koja je napravljena, a bez jasnog razloga, njihova rasprava po hitnom postupku.

Đurišić je tokom objedinejene načelne rasprave o tri medijska zakona - o javnom informisanju, o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima, rekao da je NDS uputio oko 30 amandmana na ta zakonska rešenja, a da će rapsrava ukazati na dobra i loša rešenja.

Prema njegovim rečima, medijska scena Srbije je u najlošijem stanju u poslednjih 15 godina, prisutna je cenzuzu, na šta je i OEBS ukazivao.

„Medijska scena se nalazi u najtežem stanju u poslednjih 15 godina. Imamo pojavu cenzure na koju su ukazivali i predstavnici OEBS, a imamo i pojavu autocenzure i pritiske na medije od oglašivača”, rekao je on.

Đurišić je ukazao da se postavlja i pitanje sudbine lokalnih medija, jer postoji opasnost da neki od njih nakon izlaska države iz vlasništva u medijima budu ugašeni.

„Postavlja se pitanje kako će funkconisati Politika, Novosti kada vlada izađe iz vlasništva, da li će moći na tržištu da se drže s obzirom na teške uslove i budućnost u vremenu razvoja elektronske komunikacije i internetai ta bojazan za budućnost je opravdana. Mislim da ćemo se za godinu i po dana naći u situaciji da raspravljamo šta sa tim ljudima koji će verovatno ostati bez posla”, rekao je on.

Đurišić se osvrnuo i na to što je minsitar za kulutru i informisanje Ivan Tasovac, obrazlažući predložena zakonska rešenja, rekao da će zakonom i formalno biti ukinuta pretplata.

„Možda je neoformalno ukidanje pretplate bilo 23. maja 2013. godina kada je Aleksandar Vučih rekao na fejsbuku da se pretplata ukida, može da se napravi anlaiza koliko je građana posle toga prestalo da plaća pretplatu”, rekao je Đurišić.

Prema nejgovim rečima, nelogično je bilo da to uradi tada potpresednik vlade, a sada premijer.

„Građane ne zanima kako se to zove, da li taksa ili pretplata, jer će plate i penzije tada biti manje za 10 odsto, a ako očvrsne scrce premijera možda još manje”, rekao je Đurišić.

On je dodao i da je pretplata dobar nacin finansiranja javnog servisa, načina da bude nezavisan od vlade, da se ne pretvori u javni servis vlade ili nešto što bi neko u vladi želeo.

„Dobro je da naš javni servis ne bude kao u Severnoj Koreji, koji bi javljao na primer, da je Srbija pobedila na svetskom prvenstu u fudbalu, tamo, u Severnoj Koreji, narod veruje javnom servisu”, rekao je Đurišić.

Babić: Vučić nije pozvao na neplaćanje TV pretplate

BEOGRAD – Šef poslaničkog kluba Srpske napredne stranke (SNS) u Skuštini Srbije Zoran Babić danas je burno reagovao na podsećanje šefa poslaničke grupe Nove demokratske stranke (NDS) Marka Đurišića da je (premijer) Aleksandar Vučić prošle godine o ukidanju pretplate obavestio građanje preko Fejsbuk profila.

Đurišić je u Skupstini Srbije, gde je u toku rasprava o setu medijskih zakona, kazao da je taksa ili pretplata dobar način finansiranja javnih servisa, i dodao da su građani prestali da plaćaju pretplatu kada je Vučić prošle godine sa pozicije potpredsednika vlade pozvao na „neplaćanje pretplate”.

„Možda je neformalno ukidanje pretplate bilo 23. maja 2013. godine, kada je Aleksandar Vučić rekao na Fejsbuk profilu da se pretplata ukida. Može da se napravi analiza koliko je građana posle toga prestalo da plaća pretplatu”, kazao je Đurišić.

Dodao je da će građanima 2016. godine biti problem da plaćaju taksu, jer će ima plate i penzije biti manje.  

Agencije

objavljeno: 30.07.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.