Poslanici o Zdravstvenom savetu Srbije

Izvor: RTS, 24.Jul.2015, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o Zdravstvenom savetu Srbije

Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu o izboru članova Zdravstvenog saveta Srbije, sudija koje se prvi put biraju na sudijsku funkciju, kao i o izboru člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije.
12.15 - "Radimo na rešavanju problema licenci za lekare", rekao je za RTS ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
10.20 - Počela sednica na kojoj poslanici razmatraju izbor >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << članova Zdravstvenog saveta Srbije. 
Prioriteti u radu novog sastava Zdravstvenog saveta Srbije, koje treba da izabere Skupština Srbije, biće dostavljanje predloga o upisnoj politici na medicinske fakultete, kao i rešavanje problema licenciranja lekara i korupcije u zdravstvu, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

U skupštinskoj raspsravi o izboru 15 novih članova tog najvišeg stručnog i savetodavnog tela koje se stara o razvoju sistema zdravstvene zaštite i osiguranja, Lončar je rekao da su to konkretni ciljevi saveta i da će kao ministar zahtevati od Zdravstevnog saveta da na šest meseci podnosi izveštaj o tome šta je predloženo za poboljšanje stanja u zdravstvu, a šta je preduzeto.
Lončar je to rekao odgovarajcuhi na pitanje šefa poslaničke grupe DS Borislava Stefanovića o tome kako će savet učestvovati u predlaganju rešenja za hronične probleme u zdravstvu, a na pitanje o njihovim platama, ministar kaže da će njihova primanja za članstvo u tom telu biti minimalna, a da će ih se neki i odreći.
"Njihov motiv nije plata. Nastojaćemo da se troškovi smanje", kaže Lončar navodeći da su za članove tog saveta predloženi eminentni stručnjaci.
Povodom pitanja o korupciji u zdravstvu, Lončar kaže da je dobro poznat njegov stav o nultoj korupciji u zdravstvu. 
"Dok sam na ovom mestu, boriću se da tako bude", poručio je ministar.
Odgovarajući na Stefanovićevo pitanje o blokadi računa pojedinih domova zdravlja, Lončar kaže da ta blokada trajala od 2005. godine, navodeći da su od tadašnjeg ministrastva zdravlja i RFZO prebacivali novac tim ustanovama koji su one trošile na nova zapošljavanja i plate, umesto na nabavku medicinskog materijala.
"Oni su nenamenski trošili novac, nisu plaćali ono što je trebalo, lekove i materijal, nego su mimo plana zapošljavali ljude i davali im plate. Sa tim periodom mi nemamo nikakve veze samo što se sada traži od države da ponovo plati ono što je već plaćeno", rekao je Lončar.

Upitao je da li postoji primer u svetu da se dva puta plaća ista stvar zbog nečijeg neodgovornog ponašanja i da onaj ko se tako ponašao ne trpi nikave sankcije, navodeći da nije čuo da neko postavlja pitanje šta je sa onima koji su to radili i da li je neko procesuiran zbog nenamenskog trošenja novca.
"To nećemo rešiti sve dok se ne sankcionišu oni koji su to radili", dodao je ministar i naveo da je sa Ministartsvom finansija dogovoreno da sve zdravstvene ustanove koje imaju problem daju podatke koliko ko kome duguje kako bi se napravila kompletna lista dugovanja i država preuzela reprogram duga.
Sada, kaže Lončar, plaćamo drugi put ono što je plaćeno, a onaj ko je nenemanski trošio novac uživa.
Ministar je rekao da sve zdravstvene ustanove funkcionišu normalno, uključjući i one sa blokadom računa kojima direktno RFZO plaća potrošni materijal kako ne bi stao proces rada.
Povodom pitanja o višku zaposlenih u zdravstvu, Lončar navodi da u zdravstvu u Srbiji trenutno ima 25 odsto nemedicinskog osoblja, a da je normalno da bude 10 odsto i poručio da to mora da se reguliše.
Odgovarajući o listama čekanja onkoloških pacijenata na zračenje, Lončar kaže da ga je sramota onoga što se dešavalo u Kamenici, da dve godine traje tender, sve dok se ministartsvo nije uključilo koje insistira da se nabavi tri, četiri akceleratora.
"Ljudski je faktor u pitanju, konkretno u Kamenici. Ako obezbedite novac, ako imate prozivođača, a to ne funkcioniše ne mogu da prihvatim nikakavo objašnjenje za to", poručio je ministar navodeći da je juče raspisan tender za četiri akceleratora za kliničke centre u Nišu, Kragujevcu i Beogradu koji bi trebalo da budu instalirani do Nove godine.
Ministar navodi i da se očekuje završetak procedure sa Svetskom bankom za kupovinu između pet i devet najsavremenijih akceleratora.
Na pitanje da li ima podršku premijera Aleksandra Vučića za rešavanje problema lista čekanja, Lončar kaže da bez podrške Vučića ne bi mogao ništa da uradi, navodeći da se premijer uključio u rešavanje problema u vezi sa zračenjem i nalaženja sredstava za kupovinu aparata.
Odgovarajući na pitanje o zapošljavanju lekara, Lončar navodi da se za prijem novih lekara po dobijanju saglasnosti za novo zapošljavanje išlo na konkurs i da se na tome insistira, navodeći da je odobreno više od 1.500 specijalizacija.
Predsednica skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu Slavica Đukić Dejanović rekla je da garancija da će Zdravstveni savet raditi kvaliteteno proističe iz činjenice da su predlagači kandidata najrenomiranije ustanove, kao što su Medicinski i Stomatološki fakultet, sve komore zdravstvenih radnika, farmaceuta.
Kako je navela, predlog novih članova Zdravstvenog saveta Srbije je takav da možemo očekivati da će to telo u praksi ispuniti svoju ulogu.

U raspravi o izboru sudija, poslanik Nove Srbije Mirosalv Markičević osporio je izbor Ivane Ivanović za sudiju prekršajnog suda u Beogradu navodeći da ima informacije da je nedostojna sudijske funkcije.
Poslanici su razmotrili i listu kandidata za izbor člana Regulatornog tela za elektronske medije koju je utvrdio skupštinski Odbor za kulturu i informisanje 21. maja kada je obavljen i razgovor sa kandidatima.
Za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije predloženi su Olivera Zekić i Ervin Ćatović.
Novi član tog tela, koji će biti biran na mandat od pet godina, zameniće Živojina Rakočevića kome je istekao mandat.  

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nulta korupcija u zdravstvu

Izvor: Akter, 24.Jul.2015

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da će prioriteti Zdravstvenog saveta Srbije u narednom periodu biti regulisanje upisne politike na fakultetima, rešavanje problema licenciranja lekara i smanjenje korupcije.."Moj stav je nulta korupcija u zdravstvu i dok sam na ovom mestu ja ću se...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.