Izvor: Nezavisne Novine, 16.Maj.2017, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici iz Saveza za promjene glasali za imenovanje Drnde

BANJALUKA - Predstavnički dom parlamenta BiH imenovao je višeg inspektora Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) Adisa Drndu za člana komisije zadužene za nadgledanje uslova, postupanje službenih lica i poštivanje prava u zatvorima, iako je bio drugoplasirani na listi kandidata i dovođen u vezu sa vehabijama.

Komisija je predložila da bude izabran Vedad Kurda koji je imao 48,33 bodova, ali je na kraju izabran Drnda bez obzira na to što je imao 46,66 bodova, i to tako >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << što je u toku glasanja poslanik i član komisije za izbor Šemsudin Mehmedović (SDA) predložio da bude imenovan Drnda, uprkos tome što je utvrđeno da je Kurda prvoplasirani.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik DŽaferović stavio je taj prijedlog na glasanje i on je podržan zahvaljujući i glasovima srpskih poslanika iz Saveza za promijene, piše "Glas Srpske".

"Očito je da su Mehmedović i DŽaferović dobro znali o kome je riječ, ali je zanimljivo da su to znali i poslanici SBB-a koji su glasali protiv imenovanja Drnde. Još zanimljivije je da su srpski poslanici iz Saveza za promjene glasali za imenovanje Drnde i otvara se pitanje šta se izdešavalo u međuvremenu s obzirom na to da su /Borislav/ Bojić i /Ognjen/ Tadić, kao članovi komisije predložili da bude imenovan Kurda", rekao je listu sagovornik iz parlamenta BiH.

Bojić je rekao da bodovna lista i prijedlog komisije nisu obavezujući za parlament i tvrdi da ne zna informacije da je Drnda povezan sa vehabijama.

Član Zajedničke komisije parlamenta BiH za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić kaže da je nevjerovatno da su se predstavnici Saveza za promjene saglasili sa Mehmedovićevim prijedlogom i da nisu rekli ni riječ, iako je imenovanje Drnde neprihvatljivo zbog više osnova.

Drnda je rođen u Sandžaku, a nakon podnošenja zahtjeva za prijem u državljanstvo BiH 2003. godine dobio je i posao inpektora u Sipi gdje je radio na osjetljivim poslovima bezbjednosnih provjera.

Mediji su objavili snimke predavanja koje je prije 15 godina držao jedan od osnivača vehabijskog pokreta u BiH Jusuf Barčić i na kojem se u društvu nekoliko desetina vehabija jasno vidi Drnda.

On je bio pored Bilala Bosnića koji je poslije pogibije Barčića preuzeo kormilo u vehabijskoj zajednici u BiH i koji je osuđen u Sudu BiH zbog terorizma.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.