Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Sep.2018, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici Skupštine Vojvodine usvajaju izvršenje budžeta

Poslanici Skupštine Vojvodine danas usvajaju Pokrajinski antikorupcijski plan, a raspravljaju i o Izveštaju o izvršenju pokrajinske skupštinske odluke o budžetu Vojvodine za 2018. godinu, u periodu januar – jun 2018. godine, koji vladajuća koalicija podržava.

U redovima opozicionih poslanika u Skupštini Vojvodine čule su se kritike, pre svega na izvršenje budžeta, za koje opozicija smatra da je nedovoljno i da iznosi svega 20 odsto.

Srpska radikalna stranka >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << (SRS) ne podržava izvršenje budžeta Vojvodine u prvih šest meseci 2018. godine, ukazujući na slabu dinamiku "koja je samo nastavak trenda od 2017. godine".

"Situacija je zapravo još lošija nego prošle godine, jer je čak 95 odsto novca otišlo na tekuću potrošnju, pa nema govora o investicionom budžetu, već samo o potrošačkom", rekao je novinarima predsednik poslaničke grupe SRS Đurađ Jakšić.

Jakšić je objasnio da sekretarijati Pokrajinske vlade imaju veoma malo izvršenje, da se ona kreću oko 30 odsto i da do kraja godine ovakvim tempom neće uspeti da utroše sredstva koja su bila predviđena za potrošnju.

On je kritikovao predsednika pokrajinske Vlade Igora Mirovića jer je "ukinuo naknadu za porodice za treće dete" i zatražio da takve stvari ne izbacuje iz budžeta, već da, kako zakoni i dopuštaju, uvrštava sve više pronatalitenih mera u njega.

"Osuđujemo ukidanje podrške za treće dete i pozivamo Pokrajinsku vladu da promeni ovu odluku", rekao je Jakšić uoči sednice.

Ni poslanici opozicione Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) nisu podržali Izveštaj o izvršenju budžeta, jer se, kako su naveli, "ponavljaju iste greške kod upravljanja budžetom".

"Nismo glasali ni za prethodna izvršenja, jer se ponavljaju iste stvari - transferna sredstva su visoka, izvršenje je svega 20 odsto a septembar je, kapitalna ostvarenja su svega 17 odsto i to se ne sme pravdati tenderima i prispećima plaćanja", rekao je poslenik LSV Saša Šućurović.

Šućurović je podsetio da je Skupština usvojila već dva rebalansa budžeta, Pokrajinska vlada je uspela i da se zaduži, a izvršenje je i dalje na niskom nivou, i apelovao da se ta praksa promeni, kako se ne bi prenosila sredstva u sledeću godinu i stvarao "fiktivni privid punog budžeta".

Međutim, iz Socijalističke partije Srbije (SPS), koja je deo vladajuće koalicije u Vojvodini, uoči sednice su odgovorili da je "budžet izvršen kako se očekivalo, te da se uočava nizak nivo izvršenja i utrošenosti zbog brzine i dinamike obavljanja tendera za kapitalna ulaganja i ostale svrhe".

"Utrošak zavisi od brzine i dinamike tenderskih procedura, pred kraj godine će dospeti plaćanja, pa će se videti veći nivo izvršenosti", rekao je predsednik poslaničke grupe SPS Pavle Budakov.

Većina poslanika podržaće i donošenje Pokrajinskog antikorupcijskog plana, koji predstavlja jednu od obaveza iz pregovaračkog poglavlja 23 i propisana je Zakonom o agenciji za borbu protiv korupcije.

Budakov iz vladajuće koalicije i stranke SPS, rekao je da je u pitanju obiman dokument od više od 70 stranica, koji će pomoći da se korupcija u pokrajini svede na "nultu toleranciju", a o tome će se brinuti Komisija koju će formirati Pokrajinska vlada.

Poslanici Demokratske stranke su ukazali da se sa donošenjem ovog dokumenta mnogo kasni, jer je rok za to istekao u julu 2016. godine.

SRS neće glasati ni za ovaj dokumet, jer smatraju da se donošenjem "planova i raznih dokumenata" samo stvara privid da se nešto radi, a zapravo "sadržaja nema, niti se u praksi to sve sprovodi".

Na dnevnom redu sednice Skupštine Vojvodine je 10 tačaka, među kojima su izveštaju o radu pokrajinskih institucija, kao i turističke organizacije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.