Poseban proces za sporazum Karadžić - Holbruk

Izvor: RTS, 26.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poseban proces za sporazum Karadžić - Holbruk

Odbrana Radovana Karadžoća će, od Haškog tribunala, zatražiti poseban proces kako bi se rasvetlile okolnosti koje okružuju sporazum sa Ričardom Holbrukom.

Tim za odbranu Radovana Karadžića najavio je da će od Haškog tribunala zatražiti da se u okviru suđenja bivšem predsedniku Republike Srpske otvori "mini proces" na kom bi se dokazalo postojanje sporazuma Karadžić - Holbruk.

Ukoliko Tribunal prihvati da izvede dokaze, sasluša niz svedoka i međunarodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << diplomata koji su prisustvovali pregovorima o imunitetu između Karadžića i američkog diplomate Ričarda Holbruka, dokazala bi se nenadležnost i suđenje Karadžiću bi bilo izlišno, izjavio je advokat Goran Petronijević na konferenciji za novinare u Međunarodnom pres centru Tanjuga.

Petronijević je objasnio da je odbrana Karadžića juče sudu podnela predlog za obacivanje optužnice zbog nenadležnosti, uz predlog za izvođenje dokaza i saslušanje svedoka koji bi potvrdili da je Holbruk delujući u ime Saveta bezbednosti UN, a na zahtev Kontakt grupe, obećao bivšem lideru bosanskih Srba da neće biti procesuiran ukoliko se povuče iz javnog i političkog života u BiH.

Među pozvanim svedocima našli bi se prvenstveno Holbruk, Filip Goldberg, Lorens Batler i druge tadašnje američke diplomate, zatim bivši zvaničnici RS Biljana Plavšić, Aleksa Buha, Momčilo Krajišnik i drugi, naveo je Petronijević.

Napominjući da su pregovori o povlačenju Karadžića iz političkog i javnog života trajali godinu dana, a ne samo 18. i 19. jula 1996. godine kada je sporazum postignut, Petronijević je istakao da je prvenstveni cilj tog sporazuma kao i samog podizanja haške optužnice protiv Karadžića, bilo njegovo eliminisanje iz Dejtonskih pregovora.

"Holbruk nije želeo da Karadžić sedi tokom pregovora u Dejtonu preko puta njega, njegovo (Karadžićevo) učešće u pregovorima dovelo bi do povoljnijih rešenja za Srbe, te ga je bilo neophodno na vreme iz njih isključiti", rekao je Petronijević.

Petronijević je istakao da kao dokaz nenadležnosti suda (odnosno svesti tužilaštva da nema ovlašćenja da goni Karadžića) obrana poseduje "transkripte razgovora iz 2004. između bivše glavne tužilje haškog tužilaštva Karle Del Ponete i bivšeg visokog funkcionera RS Dragana Kalinića, u kom je poručila da se "Karadžić skloni".

Volšeban nestanak ključnih dokumenata

Advokat Svetozar Vujačić je izjavio da odbrana sada mora da dokazuje postojanje usmenog sporazuma Karadžić - Holbruk, iako je postojao i njegov pisani trag sa potpisima ugovornih strana, jer je, u vreme kada je ministar spoljnih poslova bio Goran Svilanović, izgorela arhiva Ministarstva spoljnih poslova u Beogradu.

"Objašnjenje za požar u arhivi bilo je da je tog 22. septembra 2002. godine radnik arhiva upalio grejalicu koja je izazvala vatru, iako je tog dana temperatura bila 20 stepeni", kazao je Vujačić, aludirajući na namerno uništavanje dokaza, odnosno pisanog traga o sporazumu Karadžić - Holbruk.

Prema rečima profesora Pravnog fakulteta u Beogradu Koste Čavoškog, Holbruk nije delovao u svoje lično ime već u ime Saveta bezbednosti, u kom je devedesetih godina Amerika bila ključni faktor, te je nesporno da je i Tribunal kao telo UN "obavezano ugovorom koji je Holbruk postigao sa Karadžićem u ime UN".

Čavoški je pojasnio da u međunarodnom pravu i diplomatiji važe i takozvani "džentlmenski sporazumi" koji se zaključuju usmeno i obavezuju davanjem reči, podsećajući na slučaj rešavanja "kubanske krize" dogovorom Roberta Kenedija i ruskog ambasadora u SAD o povlačenju sovjetskih raketa sa Kube šezdesetih godina prošlog veka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.