Izvor: B92, 06.Mar.2012, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poseban izborni status Srebrenici?

Srebrenica -- Funkcioneri Stranke demokratske akcije najavili su da će zatražiti izuzimanje Srebrenice iz Izbornog zakona BiH i dodeljivanje posebnog statusa toj opštini.

Ovim zahtevom praktično se traži da svi građani Srebrenice, koji su bili na popisu 1991, imaju pravo glasati na lokalnim izborima u oktobru, bez obzira u kojem delu sveta danas žive. Funkcioneri Republike Srpske poručili su da će sprečiti bilo kakav pokušaj izdvajanja Srebrenice iz redovnog izbornog procesa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ključni argument bošnjačkih predstavnika da zatraže poseban status za Srebrenicu je to što je reč o gradu koji je jedini u Evropi preživio genocid nakon Drugog svetskog rata, što je deset hiljada građana ubijeno, a isto toliko raseljeno širom sveta i što niko od njih nije otišao svojom voljom.

"Zbog toga je potrebno omogućiti svima koji su 1991. godine živeli u Srebrenici da glasaju na predstojećim oktobarskim lokalnim izborima. Onemogućavanje njihovog glasanja bilo bi legalizacija i dovršavanje genocida i etničkog čišćenja, zbog čega će i u bosanskim institucijama i od međunarodne zajednice biti zatražen poseban status za Srebrenicu", poručio je u nedelju u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić.

Ako preživelim Srebreničanima ne bude omogućeno da glasaju, Bošnjaci bi mogli bojkotovati izbore, upozorio je zamenik načelnika Opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

U ranijim izbornim ciklusima u toj opštini pravo glasa imali svi oni koji su se nalazili na popisu iz 1991. godine, bez obzira na mesto prebivališta. Izborni zakon promenjen je 2008, dan prije raspisivanja izbora, ali su tome prethodili razgovori tadašnjeg visokog predstavnika Miroslava Lajčaka sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata.

Predstavnici te stranke pristali su na zadržavanje takvog statusa Srebrenice, kako je tada rečeno, poslednji put. Međutim, to ovog puta, prema svemu sudeći neće biti slučaj, jer predstavnici Republike Srpske nisu spremni da razgovaraju o ovakvom zahtevu. Na predstojećim izborima, kako je poručeno iz Banjaluke, mogu glasati samo građani koji su prijavljeni u Srebrenici.

Kako je jasno da o zahtevu bošnjačkih predstavnika nije moguće postići bilo kakav kompromis, oni nade polažu u međunarodnu zajednicu, Kancelariju visokog predstavnika i, prije svega u neku vrstu pritiska SAD. Međutim, ambasador Rusije u Sarajevu Aleksandar Bocan Harčenko potvrdio je u izjavi za Televiziju Republike Srpske da njegova zemlja neće dozvoliti bilo kakvo uplitanje međunarodnih faktora u ovaj problem.

Kancelarija visokog predstavnika međunarodne zajednice zasad je vrlo suzdržana na zahteve bošnjačkih predstvnika. Iz OHR-a je ovih dana stiglo samo kratko saopštenje da je reč o veoma osjetljivom pitanju i da bosanski politički lideri treba da pokušaju doći do rešenja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izetbegović traži Rusiji da se ne meša u problem Srebrenice

Izvor: Vesti-online.com, 06.Mar.2012

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović zatražio je u utorak od ambasadora Ruske Federacije u BiH Aleksandra Bocan Harčenka da Rusija ne stoji na putu nastojanjima da se svim stanovnicima Srebrenice prema popisu iz 1991. godine, omogući glasanje na predstojećim lokalnim izborima,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Izetbegović traži poseban status za Srebrenicu na izborima

Izvor: Blic, 07.Mar.2012, 02:15

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ocenio je danas da "zbog genocida koji je počinjen prema bošnjačkom stanovništvu Srebrenice, taj grad treba da ima poseban status u izbornom procesu". ..Izetbegović je danas u Sarajevu od ambasadora Ruske Federacije u BiH Aleksandra Bocan-Harćenka...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.