Posao na crnogorskom primorju i ove sezone

Izvor: Šumadija Press, 20.Maj.2015, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posao na crnogorskom primorju i ove sezone

Jagma za sezonskim poslovima u Crnoj Gori je u jeku. Crnogorska vlada odlučila je da do jeseni odloži primenu novog zakona o strancima i tako privremeno suspenduje ograničenja za zapošljavanje stranaca.

Brojni mladi Kragujevčani koji se najčešće opredeljuju za sezonske poslove u hotelima, restoranima i objektima za zabavu na crnogorskoj obali, mogu da odahnu. I ovog leta će moći da rade i letuju, a posao mogu da ugovore direktno sa poslodavcem ili preko brojnih agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << i studentskih zadruga.

Oglasi su dostupni i na internetu, ali se savetuje oprez zbog čestih slučajeva prevara u kojima kandidati ostanu i bez novca i bez angažmana. Zbog toga se naročito mladima savetuje da sezonske poslove traže isključivo preko licenciranih agencija, gde navode da je i ovog leta najveća potražnja za poslovima konobara, kuvara i sobarica.

Zavisno od mesta i objekta, konobari za mesec dana obično mogu da zarade od 300 do 500 evra, uz obezbeđen smeštaj i hranu. Treba napomenuti da će dobre i bolje plaćene poslove dobiti oni koji uz obavezan engleski jezik, govore i ruski, nemački ili italijanski. Kuvari su bolje nešto bolje plaćeni i mogu da zarade i 800 evra.

Sezonske poslove mogu da pronađu i stariji sugrađani koji imaju “zanat u rukama”. Građevinci, moleri, keramičari i sl. već su uveliko angažovani na renoviranju i pripremi turističkih objekata za nastupajuću sezonu, ali u agencijama kažu da posla još uvek ima.

Inače, novi zakon o zapošljavanju stranaca u Crnoj Gori predviđa da radnici koji dolaze van Crne Gore, mogu biti zaposleni samo ako na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nema domaće radne snage koja zadovoljava tražene uslove.

Protiv zakona su se prvi pobunili ugostitelji, koji su tražili odlaganje njegove primene uz tvrdnju da novi propisi dovode u pitanje turističku sezonu jer neće biti dovoljno sezonaca.

Vlada Crne Gore je pokušala da novim zakonskim rešenjima podstakne zapošljavanje domaće radne snage, budući da ima evidentan problem s rastom nezaposlenosti. Podaci govore da u Crnoj Gori, tokom turističke sezone, posao pronađe više od 23.000 stranaca, dok u isto vreme na birou rada ima preko 35.000 nezaposlenih crnogorskih građana.

Inače, u šest država regiona tokom prošle godine izdato je 57.500 dozvola za rad strancima, od čega gotovo 31.000 u Crnoj Gori. Primera radi, Hrvatska je prošle godine izdala oko 3.000 dozvola za rad strancima.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.