Poruka onih koji shvataju značaj darivanja organa – budimo humani

Izvor: RTS, 27.Jan.2019, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poruka onih koji shvataju značaj darivanja organa – budimo humani

Jedno "da" nedavno izrečeno u Urgentnom centru označilo je spas i produžetak šest života. Urađene su transplantacije srca, jetre, dva bubrega i dve rožnjače.
Kada medicina nekome više ne može da pomogne, za druge je to šansa da žive. Ako se porodica saglasi da bude donor. Dr Saša Knežević jedan je od dvojice u Urgentnom centru koji razgovara sa porodicom. Nedavno je, posle takvog višečasovnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << razgovora produženo šest života. Kaže u tim trenutcima sve ostalo ostavlja po strani.

"Početkom oktobra prošle godine usledio je hitan poziv sa oftalmologije profesora Stojkovića, rekao je da ima novorođenče koje će ostati slepo ukoliko mu ne nađemo rožnjače. Meni se supruga porodila, napravila spisak stvari šta da donesem, da vidim dete. Međutim ja sam se koncentrisao, ona me je zvala ceo dan, međutim uspeli smo za tu bebu, za svega šest časova da nađemo rožnjaču. Supruga se odljutila, naša dužnost je da pomažemo ljudima", kaže Saša Knežević.
U Urgentnom i Kliničkom centru Srbije oporavljaju se pacijenti koji su nedavno otpočeli nove živote. Radivoje je šest meseci čekao jetru, i stigla je, kaže, u poslednjem trenutku.
"Evo posle osmog dana, uspešno se oporavljam", rekao je Radivoje Ćirić iz Novog Kneževca. 
"Na srce čeka 40 pacijenata, i mnogi su životno ugroženi i jedini način da im se pomogne je transplantacija srca", naveo je prof. dr Svetozar Putnik, direktor Klinike za kardiologiju KCS.
Srbija i dalje nema dovoljno donora, pa ni transplantacija. Efekti novog Zakon tek se očekuju, ali od propisa jače su poruke onih koji najbolje shvataju značaj darivanja.
"Nikad se ne zna, organ može zatrebati vašoj maci, bratu, suprugu, detetu...", kaže dr Saša Knežević, koordinator za translantaciju Urgentnog centra KCS.
"Budimo humani", poručuje Svetozar Putnik.
"Pacijent dajte svoju saglasnost nesebično, što je rekao jedan pametan čovek, neka organi ostaju na zemlji, a duša neka ide u raj, to je neka moja da kažem poruka", poručuje Radivoje Ćirić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.