Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jan.2010, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portugal legalizovao brakove homoseksualaca

LISABON - Portugalski parlment usvojio je danas u Lisabonu zakon kojim se legalizuje brak homoseksualaca, što je premijera Žoze Sokrateš ocenio kao istorijski korak u borbi države protiv diskriminacije.

"To je mala promena u zakonu, ali veoma važan i simboličan korak ka potpunom ostvarenju vrednosti koje su stubovi otvorenih, tolerantnih i demokratskih društava - slobode, jednakosti i nediskriminacije", izjavio je socijalistički premijer Sokrateš u parlamentu uoči glasanja o >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zakonu.

Zakonom su homoseksualnim brakovima data ista prava kao i heteroseksualnim, a koja se, između ostalog, odnose na poreze, nasleđe i stambena pitanja, preneo je Rojters. Homoseksualci koji su u braku, međutim, neće moći da usvoje decu.

"Usvajanje je drugačije od braka. U slučaju usvajanja, nisu u pitanju prava slobodnih i odraslih ljudi, nego interesi dece koje država mora da zaštiti", rekao je Sokrateš. Sokratesova manjinska vlada prosledila je parlamentu zakon uz podršku partija levog krila.

Alternativni predlozi opozicije desnog centra, pored ostalog i o raspisivanju referenduma o tom pitanju, nisu prošli u parlamentu.

Katolička crkva upozorila je da će vladin potez promeniti način shvatanja porodice i imati duboke posledice u budućnosti. Zakon sada treba da ratifikuje predsednik Anibal Kavaho Silva, takođe socijalista.

Gej brakovi su dozvoljeni u Španiji, Belgiji, Holandiji, Norveškoj, Švedskoj, Južnoafričkoj Republici i Kanadi, u kojima venčani homoseksualci mogu i da usvoje decu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.