Portal svih važećih zakona i propisa Republike Srbije: Prava zaposlenih na samo jedan klik

Izvor: Press, 29.Nov.2017, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portal svih važećih zakona i propisa Republike Srbije: Prava zaposlenih na samo jedan klik

Da li radnik ima pravo na zaradu iz dobiti, da li poslodavac treba da dostavi dokaz o prijavi za socijalno osiguranje radniku i mnoga druga pitanja na koja zaposleni često nemaju odgovore, ali ni poslodavci, sada su dostupni na elektronskom Pravno-informacionom sistemu Republike Srbije.
foto:blic.rs
Dobili ste novi posao ili ste promenili radno mesto, a u tim situacijama za sigurno postoji veliki broj >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nedoumica iz oblasti radnog prava koje vam ulivaju nesigurnost.
Zapošljavanje je gotovo presudno za egzistenciju, a ljudi često oklevaju da se u pogledu pravnih pitanja konsultuju sa svojim nadređenima. Iako je novi Zakon o radu na snazi, kod zaposlenih, ali i kod poslodavaca, postoje brojne nejasnoće u vezi s njegovom primenom. Tako da, u većini slučajeva zaposleni ne znaju svoja prava i odgovarajući način na koji mogu da ih ostvare i shodno tome u pravnom pogledu najčešće ostaju nedorečeni, a dileme nerazrešene.
Kako biste se informisali o vašim pravima kao zaposlenog lica neophodno je da budete upućeni u postojeći Zakon o radu, što svakako ne predstavlja lak zadatak, a veliku zabunu unose i stalne izmene i dopune koje dodatno otežavaju njegovo tumačenje.
Na portalu Pravno-informacionog sistema (www.pravno-informacioni-sistem.rs) nalaze se svi važeći i zvanični zakoni i drugi propisi u izvornom i tačnom obliku uz mogućnost jednostavnog praćenja izmena i dopuna.
Pomenutim sajtom upravlja JP „Službeni glasnik“, čime se doprinosi kredibilnosti podataka. Poznato je da se svi zakoni, propisi i pravni akti prvenstveno objavljuju u štampanom izdanju „Službenog glasnika“ i time se garantuje njihova pouzdanost, a nakon toga postaju dostupni i u elektronskom obliku u okviru Pravno-informacionog sistema.
Na taj način, upotrebom PIS-a, svim građanima pruža se mogućnost korišćenja jedinstvene pravne baze koja će im pomoći prilikom rešavanja pravnih dilema ili eventualnih problema koje moraju da reše.
PIS predstavlja portal na kojem se može naći objedinjena pravna građa, a pored toga pruža i najkvalitetnije i najjednostavnije korisničko iskustvo. Ukoliko tražite rešenje za bilo kakav pravni problem, sada možete da isprobate Pravno-informacioni sistem RS koji zasigurno svakom korisniku nudi najbrži i nakvalitetniji put do teksta zakona i drugih pravnih akata.
Na veoma jednostavan i brz način mogu se pronaći odgovori na pravna pitanja, a svako ko ima pristup internetu, pomoću kompjutera, pametnog telefona ili nekog od prenosnih uređaja može veoma lako pretraživati međusobno povezane baze. Baze se ažuriraju dnevno, a činjenica da nije potreban nikakav poseban softver za pristupanje Pravno-informacionom sistemu RS čini ga još pristupačnijim. Uz to, korišćenje sajta prilagođeno je i slabovidim osobama.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.