Porodice pozvale Vučića da im kaže istinu o ubistvu u Pandi

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Maj.2015, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodice pozvale Vučića da im kaže istinu o ubistvu u Pandi

Porodice mladića ubijenih u kafiću Panda u Peći zatražile su danas od Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića da daju prioritetne odrednice rasvetlajvanju ubistva njihove dece i obezbede sve uslove da nadležne institucije mogu da obavljaju posao kvalitetno i nesmetano.

„Tražimo istinu o deci ubijenoj 14. decembra 1998. godine u kafiću Panda, ma koliko bolna bila“, rekla je majka ubijenog Ivana, Milena Radević, ispred zgrade Tužilaštva, na skupu Udruženja porodica >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kidnapovanih i ubijenih civila, vojnika i policajaca na Kosovu i Metohiji, organizovanog povodom 17. godina od kidnapovanja prvog srpskog civila - rudara Žarka Spasića.

„Posebno očekujemo od premijera Aleksandra Vučića da sa nama podeli saznanja o tragediji, pošto je još u decembru 2013. godine saopštio javnosti da zna mnogo više nego porodice stradalih“, rekla je ona.

Učesnici skupa podsetili da je Vučić tada rekao da ima mnogo strašnih stvari sa kojima ćemo morati da se suočimo, navodeći primer ubistva šest mladića u kafiću Panda, za koji je rekao da nema dokaza da su ubistvo izvršili Albanci, kako se to verovalo.

"Pozivam istražne i pravosudne organe da okončaju naknadno ubijanje naše mrtve dece i da nam obezbede najhitniji pravni epilog celog slučaja, jer imamo pravno ta to", rekla je ona.

"Zakucali smo na vrata svih institucija naše države. Rezultata nije bilo", rekla je Radević i dodala da porodice iz medija na neprimeren način dobijaju različita saznanja. Ona je zatražila da licitiranje u medijima prestane, jer je to "puštanje novih rafala u njihove nikad zaceljenje rane".

Naše pravo na istinu ne može se dalje gurati pod tepih, poručila je ona i podsetila da su ubijena deca bila državljani Srbije.

Radević je rekla da istina može biti zadovoljena samo ako zločin dobije svoje ime, a porodice odgovore da li su ubijena deca žrtve terorizma, žrtve rata ili države.

“Moramo da znamo ko je ubio našu decu, ko krije istinu, izvršitelje i nalogodavce zločina, ko je skrivao nalogodavce i izvršioce zločina”, poručila je majka.

Otac ubijenog Vukote, Zvonimir Gvozdenović ocenio je da je nekome u interesu da se skriva istina i izrazio žaljenje što se po pitanju ubistva u Pandi Tužilaštvo nikada nije oglasilo.

“Ukoliko se bude dokazalo da je ubistvo naše dece ručni rad domaće tajne službe, monstruoznost njihove likvidacije nadilazi svaku zdravu pamet”, rekao je otac.

Na skupu je govorio i predsednik Udruženja Simo Spasić, brat kidnapovanog Žarka.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.