Poreska uprava se uključila u hajku, dug izmišljen

Izvor: B92, 22.Feb.2020, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Poreska uprava se uključila u hajku, dug izmišljen"

Mitropolija crnogorsko primorska saopštila je da se Poreska uprava CG uključila u dezinformisanje javnosti tvrdnjom o "višemilionskom dugu" poreskom dugu SPC.

Navela je da je to izmišljeno zbog "hajke" protiv SPC.

Mitropolija je poručila direktoru Poreske uprave Miomiru M. Mugoši da je spremna da se problem razjasni pred televizijskim kamerama kako bi dobila priliku da u transparentnom dijalogu pred građane iznese istinu i pokaže njen doprinos budžetu Crne Gore >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << putem plaćanja poreza.

"Direktor Poreske uprave je izneo čitav niz neproverenih i neutvrđenih podataka koji, imajući u vidu vreme i način na koji su saopšteni, ni malo ne doprinose istini i smirivanju opšte situacije u crnogorskom društvu, u kojoj se nalazimo ne krivicom Crkve", navela je Mitropolija.

U saopšenju se navodi su se njeni predstavnici 11. februara ove godine odazvali pozivu Poreske uprave radi utvrđivanja tačnog stanja poreskih obaveza na ime penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja parohijskih sveštenika.

"Poreska uprava je raspolagala podatkom da se u tom pogledu duguje 339.000 evra, a na sastanku je utvrđeno da je riječ o netačnoj sumi. Takođe, utvrđeno je i jednoglasno konstatovano da se problem javio ne zbog neodgovornosti mitropolije i sveštenstva da izvršavaju svoje obaveze, nego zbog tehničke nemogućnosti Poreske uprave da utvrđuje poreske obaveze za sveštena lica i verske službenike od 2011", navela je mitropolija.

Još je navedeno da je "sveštenička služba, shodno zakonskim propisima, mimo svake logike svrstana u takozvane samostalne delatnosti, tako da se zaduženja za sveštena lica ne mogu voditi na Mitropoliju, već se uplate i razduženja vrše na sveštena lica i njihove lične matične brojeve, a Poreska uprava, mimo zakonskih propisa, i dalje za iste zadužuje Mitropoliju".

Konstatovano je, piše u saopštenju, i to da su "predstavnici Mitropolije još 2016. godine, a što je potvrđeno i na sastanku od 11. februara ove godine, izrazili spremnost da se ovo pitanje konačno reši u skladu sa zakonskim propisima".

"Na poslednjem je sastanku dogovoreno i to da se u slučaju javnih saopštenja, samokritično ukaže na objektivne okolnosti koje se isključivo tiču Poreske uprave koja, mora se priznati, nije radila svoj posao iz razloga tehničke prirode, za šta krivicu nikako ne može snositi Mitropolija, niti bilo koja druga verska zajednica, koje su sve u istom problemu", navela je Mitropolija.

U saopštenju se kaže da je ne postoji nijedno pravosnažno rešenje Poreske uprave koje Mitropolija nije ispunila, ali da "nije dužna da ispunjava nečije proizvoljne zahteve po nepostojećim rešenjima" i dodaje kako je dovoljno samo navesti da je godinama plaća takozvani ulazni PDV prilikom uvoza verskih proizvoda u Crnu Goru, koji joj se uopšte ne vraća.

"Pitanje je za Mugošu - zbog čega resor na čijem je čelu, makar od kada je on na njegovom čelu, nije vršio svoje zakonske nadležnosti? I sada bi, zbog toga, plenio imovinu Mitropolije, navevši u svom saopštenju, između ostalog, ni više ni manje nego zaveštano zemljište manastira Gradišta u Buljarici. Baš interesantno. Pitamo se da li nam ovo pobrojavanje imovine otkriva jedan od bitnih razloga zbog kojih je sporni zakon o slobodi veroispovesti donesen", saopštila je mitropolija crnogorsko primorska.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.