Popović: Srbija vodi odgovornu politiku pomirenja u regionu bez koje nema budućnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2022, 20:15

Popović: Srbija vodi odgovornu politiku pomirenja u regionu bez koje nema budućnosti

Ministarka pravde Maja Popović sastala se sa tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivičnetribunale Seržom Bramercom povodom pripreme odgovora Srbije na Šestomesečni izveštaj o radu Mehanizma, koji će do kraja godine Bramerc i predsednica Mehanizma Grasijela Santana predstaviti Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Popović je istakla da Srbija vodi odgovornu politiku pomirenja u regionu, bez koje nema budućnosti, stabilnosti, ekonomskog razvoja i normalizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odnosa, navodi se u saopsstenju Ministarstva.

Bramerc je konstatovao napredak u regionalnoj saradnji Srbije i Bosne i Hercegovine.

Popović je naglasila i odsustvo saradnje od strane Hrvatske, imajući u vidu da je odbijanje saradnje po pitanjima procesuiranja ratnih zločina nedopustivo za državu članicu Evropske unije.

Podsetila je na poslednji primer nedopustivog ponašanja zvaničnika Hrvatske, koji su unapred abolirali izvršioce ratnog zločina izvršenog bombardovanjem Petrovačke ceste.

Ministarka je istakla da je Mehanizam usmerio sve svoje aktivnosti na pitanja koja se tiču nepoštovanja suda, iako je formiran za procesuiranje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, koja su izvršena na teritoriji bivše Jugoslavije.

I pored toga, Srbija je odgovorila na zahteve Tužilaštva u vezi s krivičnim delom ometanje rada Tribunala, insistirajući da se navedeni predmeti ustupe na procesuiranje Srbiji, a imajući u vidu njihovu neznatnu društvenu opasnost, navela je ministarka.

Popović i Bramerc su razmotrili i mogućnosti dalјeg jačanja kapaciteta Tužilaštva za ratne zločine, putem dodatnih obuka javnih tužilaca i zaposlenih u Tužilaštvu za ratne zločine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.