Ponovo otvoren Horgoš 1

Izvor: Studio B, 20.Sep.2015, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo otvoren Horgoš 1

Ministri unutrasnjih poslova Srbije i Mađarske Nebojša Stefanović i Šandor Pinter otvorili su zajedno granični prelaz Horgoš 1 koji je nekoliko dana bio zatvoren za putnički i teretni saobraćaj.

Stefanović i Pinter su nešto pre 11 sasti zajednički uklonili prvu ogradu sa srpsko-mađarske granice na prelazu Horgoš 1 i time ponovo taj granični prelaz pustili u promet za putnički i teretni saobraćaj.

Na prelazu Horgoš 2 biće sprovođene procedure u vezi >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << sa migrantima, a na prelazu Horgoš 1 prioritet će biti na olakšavanju robnog i putničkog saobraćaja.

Prethodno su se dva ministra sa mađarske strane granice obratila novinarima.

Stefanović je ocenio da izbeglička kriza svakako predstavlja i dalje izazov, ali da ekonomska saradnja i tranzit građana imaju prednost.

"Ponovno otvaranje prelaza je dokaz da su Srbija i Mađarska odgovorne države koje mogu da upravljaju ovakvim krizama", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, dogovor dve zemlje podrazumeva da se na Horgošu 2 sprovode svi procesi vezani za migrante, a da je prioritet na prelazu Horgoš 1, odnosno na olakšavanju robnog i putničkog saobraćaja, jer kako je rekao "od ekonomije svi zive".

On se zahvalio svom mađarskom kolegi Pinteru na brzoj reakciji i efikasnosti nakon postignutog dogovora.

Pinter je ocenio da vanredne situacije zahtevaju vanredna rešenja, te da je pritisak koji dve zemlje trpe zbog migranata uslovilo vanrednu situaciju u kojoj su dve zemlje pronašle zajedničko resenje.

"Žalosno je sto smo morali tako da rešimo kroz zatvaranje granica, ali u saradnji sa gospdinom Stefanovićem nađeno je rešenje za tranzit", rekao je Pinter.

On je citirao izreku da se u problemu vidi ko je prijatelj te da su Srbija i Mađarska kroz tu situaciju dokazale da su prijateljske zemlje te da će ona dodatno unaprediti odnose dve drzave.

Granični prelaz Horgoš 1 bio je zatvoren od 17. septembra zbog velikog priliva izbeglica i njihovog zadržavanja na ovoj teritoriji, što je usledilo nakon stupanja na snagu novog znatno oštrijeg, zakna o granici u Mađarskoj.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvoren granični prelaz Horgoš

Izvor: B92, 20.Sep.2015

Granični prelaz Horgoš 1 jutros su otvorili mađarski i srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovič i Šandor Pinter...Mađarska je početkom nedelje donela odluku da zbog migrantske krize na mesec dana zatvori ovaj granični prelaz..."U probelmu se vidi ko je pravi prijatelj, a ovde...

Nastavak na B92...

Stefanović i Pinter sklonili ograde sa Horgoša 1

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Sep.2015

Ministri unutrasnjih poslova Srbije i Mađarske Nebojša Stefanović i Šandor Pinter otvorili su zajedno granični prelaz Horgoš 1 koji je nekoliko dana bio zatvoren za putnički i teretni saobraćaj...Stefanović i Pinter su nešto pre 11 sasti zajednički uklonili prvu ogradu sa srpsko-mađarske...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.