Ponovo odbijen Subotićev zahtev

Izvor: RTS, 09.Dec.2010, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo odbijen Subotićev zahtev

Predlog za jemstvo, od pet miliona evra, koje je ponudio Stanko Subotić Cane, odbio Apelacioni sud. To je najviši iznos jemstva koji je neki okrivljeni ikada ponudio srpskom pravosuđu.

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je rešenje Specijalnog suda u Beogradu, koji je odbio predlog za jemstvo odbeglom Stanku Subotiću Canetu. Sud smatra da nema uslova da mu se ukine pritvor i povuče međunarodna poternica koja je za njim raspisana.

Prema mišljenju Suda, ni jemstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od pet miliona evra nije dovoljno da bi garantovalo da će se Subotić odazvati sudskim pozivima, s obzirom na to da je već gotovo četiri godine u bekstvu.

To je najviši iznos jemstva koji je neki okrivljeni, ikada, ponudio srpskom pravosuđu, a treći koji nudi Subotić.

Prethodni predlozi za jemstvo od 700.000 evra i dva miliona evra koje je ponudo Subotić bili su odbijeni, jer su, pored opasnosti od bekstva, razlozi za pritvor bili i uticanje na svedoke i težina krivičnog dela.

Jemstvo se određuje samo u slučaju da je razlog za pritvor opasnost od bekstva, jer u slučaju da okrivljeni postane nedostupan pravosudnim organima jemstvo pripada pravosudnom budžetu.

Subotićev branilac po službenoj dužnosti Predrag Marić rekao je prethodno sudu da Subotić nudi tako visoku sumu za jemstvo, kako bi mu se omogućila odbrana sa slobode i neposredno suđenje na kom bi mogao da iznese svoju odbranu i kaže šta sve zna o švercu cigareta devedesetih godina.

Subotiću se sudi u odsustvu, kao organizatoru grupe od 13 članova koja je od šverca cigareta 1995. i 1996. godine stekla korist od 28 miliona evra i osam miliona američkih dolara.

Prisustvo branioca obavezno

Subotića zastupa advokat Marić, po službenoj dužnosti, koga je imenovao Specijalni sud 15. septembra, pošto su njegovi advokati Vladimir Beljanski i Radoslav Tadić pet dana ranije otkazali pumonomoćje za zastupanje, s obrazloženjem da sud njihovom klijentu nije obezbedio pravo na odbranu.

Pošto mu se sudi u odsustvu prisustvo branioca na suđenju je obavezno.

Subotić živi u Švajcarskoj, čiji krivični zakon ne poznaje krivično delo zloupotrebe službenog položaja u sopstvenoj firmi za koje se Subotić tereti u Srbiji, i tamo ne može da bude uhapšen.

Hapšen je, međutim, pre dve i po godine u Moskvi, po srpskoj poternici na aerodromu, ali je posle dva meseca pušten, jer je to krivično delo po ruskom zakonu zastarelo.

Pored Subotića, iz grupe optuženih u bekstvu su i njegov sestrić Nikola Milošević, Jovica Ranđelović i Ivana Krčmaričić i za njima su raspisane Interpolove poternice.

Na optuženičkoj klupi su i nekadašnji direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, osnivač jedinice "Škorpioni" Milan Milanović Mrgud, bivši načelnik novosadske policije Miodrag Zavišić, bivši šef novosadske Državne bezbednosti Milovan Popivoda i bivši radnici carine Nebojša Nikolić Tarzan i Drago Dodevski.

Optuženi su i radnik Subotićevog preduzeća "Mia Ub" Miroslav Pešić, pevačica Ivana Olujić, Luka Nenadić i Stevan Banović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

APELACIONI SUD POTVRDIO ODBIJANJE SUBOTIĆEVOG JEMSTVA

Izvor: Kurir, 09.Dec.2010

BEOGRAD- Apelacioni sud u Beogradu odbio je žalbu branilaca odbeglog Stanka Subotića Caneta na rešenje kojim mu je odbijen predlog o ukidanju pritvora, izjavila je portparol tog suda Mirjana Piljić...Ovom odlukom sud je potvrdio rešenje Specijalnog suda u Beogradu, koji je odbio predlog za jemstvo...

Nastavak na Kurir...

Ponovo odbijen Subotićev zahtev

Izvor: TimockeVesti.net, 09.Dec.2010

Predlog za jemstvo, od pet miliona evra, koje je ponudio Stanko Subotić Cane, odbio Apelacioni sud. To je najviši iznos jemstva koji je neki okrivljeni ikada ponudio srpskom pravosuđu.

Nastavak na TimockeVesti.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.