Pompeo: Trebalo je još ranije da preporučim otkaz za Linika

Izvor: B92, 20.Maj.2020, 18:52

Pompeo: Trebalo je još ranije da preporučim otkaz za Linika

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je danas da je još ranije trebalo da preporuči da se otpusti generalni inspektor Stejt departmenta Stiv Linik.

Odbacio je tvrdnje da je motiv za takvu odluku bila "politička odmazda".

Pompeo je na konferenciji za novinare odbio da objasni koji je razlog za davanje otkaza Liniku, navodeći da nema informacije o bilo kakvoj istrazi koju je sprovodila kancelarija Linika, prenosi Rojters.

"U ovom slučaju preporučio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sam predsedniku da se otpusti Stiv Linik. Iskreno, trebalo je to da uradim pre izvesnog vremena", rekao je Pompeo.

On je tvrdnje da je njegova preporuka da se otpusti Linik predstavlja čin odmazde zbog istrage koju je Linik sprovodio odbacio kao "očiglednu laž".

Tramp je otpustio generalnog inspektora Stejt departmenta Stiva Linika, koji je otvorio istragu o državnom sekretaru Majku Pompeu.

Pompeo je optužio demokratskog senatora Boba Mendendeza da je pustio priče novinarima, naglasivši da je on krivično gonjen.

Menendez je rekao da je Linik istraživao odluku Trampa da proglasi vanrednu situaciju prošle godine kako bi otvorio put za vojne prodaje u vrednosti od osam milijardi dolara, mahom namenjene Saudijskoj Arabiji, suprotno mišljenju Kongresa.

"Ludosti", rekao je Pompeo dodajući da ne prima etičke savete od osobe koja je krivično gonjena.

Menendez je optužen za korupciju 2015. godine, ali je Ministarstvo pravde odbacilo optužbe 2017. godine.

Etički odbor Senata kasnije je optužio Menendeza za primanje poklona i za korišćenje privatnih aviona "bogatog prijatelja" u zamenu za usluge u Vašingtonu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.