Pomor ribe u Marici i Čaji, zvaničnici bez informacija; Toliko uginulo da treba 10 godina za oporavak

Izvor: B92, 26.Jan.2020, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomor ribe u Marici i Čaji, zvaničnici bez informacija; "Toliko uginulo da treba 10 godina za oporavak"

Bugarske vlasti saopštile su da je za sada nepoznat uzrok zagađenja reka Marice i Čaje, zbog koga je veliki broj riba uginuo.

Tokom vikenda pojavio se veliki broj uginulih riba na površini reka Marice i Čaje na jugu Bugarske, prenosi BTA.

Kancelarija Apelacionog tužilaštva iz Plovdiva saopštila je da je pokrenula istragu zagađenja, dok je Ministarstvo ekonomske policije saopštilo da takođe radi na slučaju.

Kako se navodi, vlasti istražuju tri lokacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << duž obala Marice i četiri kompanije, a uzeti uzorci iz vode i ribe su poslati na ispitivanje.

Lokalno stanovništvo je upozoreno da ne skuplja mrtve ribe jer predstavljaju mogući zdravstveni rizik.

Jedna lokalna televizija navela je kompaniju koja reciklira plastiku kao mogućeg zagađivača, dok je ta firma negirala optužbe.

Udruženje ribara Olimpik 2000 saopštilo je da je zbog zagađenja uginulo više tona ribe, kao i da će trebati bar 10 godina da se riblji život oporavi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.