Pomeranje sata ponovo u fokusu, Brisel pita građane: DANE

Izvor: B92, 05.Jul.2018, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomeranje sata ponovo u fokusu, Brisel pita građane: DA"NE

Evropljani će biti upitani da li žele da se zadrži letnje računanje vremena ili da se ukine ta praksa, po kojoj se na šest meseci pomeraju kazaljke na satovima.

Evropska komisija pokrenula je konsultacije koje će trajati do 16. avgusta. EK zanima žele li Evropljani da zadrže letnje računanje vremena ili ne i vole li više letnje ili zimsko računanje vremena.

Konsultacije su pokrenute >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na zahtev Evropskoga parlamenta u februaru, ali i građana i nekih država članica, javlja Hina, prenosi Jutarnji.hr.

U martu je 73 odsto ispitanih Nemaca reklo kako bi radije da se letnje računanje vremena ukine, po anketi nemačkog osiguravajućeg društva DAK.

Međutim, malo njih to očekuje u idućih pet godina.

Letnje računanje vremena uvedeno je u nekoliko evropskih zemalja radi čuvanja energije tokom Prvog svetskog rata.

Evropski propisi nalažu da se satovi u EU pomaknu napred za sat vremena poslednje nedelje u martu i vrate sat vremena unazad poslednje nedelje u oktobru.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Brisel:Građani, da ukinemo letnje računanje vremena ili ne?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2018

Brisel je konačno odlučio da svoje građane pita da li žele da se ukine letnje računanje vremena ili ne, a s tim u vezi EK je pokrenula konsultacije koje će trajati do 16. avgusta...EK zanima da Evropljani žele da zadrže letnje računanje vremena ili ne i vole li više letnje ili zimsko računanje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.