Pomen žrtvama Oluje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomen žrtvama "Oluje"

BEOGRAD/BANJALUKA - U Srbiji i Republici Srpskoj danas će biti obeležena 13. godišnjica vojne operacije "Oluja" u kojoj su hrvatske oružane snage ubile više od 1.900 i proterale oko 220.000 Srba s područja bivše Republike Srpske Krajine (RSK).

Parastos žrtvama biće održan istovremeno u Crkvi sv. Marka u Beogradu i Hramu Svete Trojice u Banjaluci. Na banjalučkom groblju 'Sveti Pantelija" biće položeni venci na spomen obeležja poginulim srpskim borcima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Prava za prognane

Obeležavanje godišnjice agresije, u kojoj je izvršen egzodus celog jednog naroda s njegovih etničkih područja, počelo je u petak skupom predstavnika udruženja Srba prognanih iz Hrvatske u Beogradu. Oni su apelovali na nove vlasti Srbije da počnu sa efikasnom i odlučnom politikom za rešenje njihovog statusa i zaštitu osnovnih ljudskih i građanskih prava.

Povodom godišnjice "Oluje" istog dana je održana promocija četvrte knjige zbornika "Građanski rat u Hrvatskoj 1991 - 1995" koji dokazuju da je secesija Hrvatske u osnovi razaranja bivše SFRJ.

Uz odobrenje NATO-a

Pod nazivom "Da se ne zaboravi", godišnjica staradnja Srba u "Oluji" obeležava se u Banjaluci po drugi put zvanično u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova

Tako su građani u nedelju za pomen žrtvama zapalili sveće ispred crkve Hrista Spasitelja u centru grada, a nakon toga je prikazan dokumentarni film o stradanju srpskog naroda u bivšoj RSK.

Ogranak "Veritasa" u Banjaluci predstavio je knjigu sa izjavama 36 svedoka datih Haškom tribunalu u procesu koji se vodi protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka zbog "udruženog zločinačkog poduhvata" čiji je cilj bio trajno uklanjanje Srba iz RSK i drugih ratnih zločina.

Napad na Srpsku Krajinu, koja je tada bila pod zaštitom UN, izvršena je uz odobrenje i podršku NATO u zoru, 4. avgusta 1995.

Područje Banije, Korduna, Like i Dalmacije, na kome je živelo 230.000 Srba, napalo je oko 200.000 pripadnika vojno-policijskih snaga Hrvatske i HVO, uz sadejstvo muslimanske armije BiH.

Otpor oko 30. 000 srpskih vojnika slomljen je 7. avgusta.

Hrvatska "ostala bez sankcija"

Prema podacima "Veritasa" u operaciji "Oluja" su ubijene i nestale 1.992 osobe, od toga su 1.192 ili 62 odsto bili civili, a više od polovine njih su stariji od 60 godina.

Među civilnim žrtvama su 534 žene od kojih su dve trećine starije od 60 godina, a među ubijenima je i 19 maloletnika, od toga devetoro dece uzrasta do 14 godina.

Prema izveštaju vojnih posmatrača UN, u "Oluji" su spaljene 22.000 srpskih kuća i drugih objekata, pri čemu nisu pošteđeni ni crkveni, istorijski i spomenici kulture, uključujući one posvećene žrtvama hrvatskih ustaša i nemačkih nacista u Drugom svetskom ratu.

Prema popisu Međunarodnog komiteta Crvenog krsta po završetku "Oluje" u zapadnoj Krajini je "vegetiralo" samo 8.444 Srba, uglavnom starijih i nemoćnih osoba.

Uprkos evidentnim dokazima o agresiji i zločinima, Savet bezbednosti UN, osim verbalne osude, nije zaveo nikakve sankcije Hrvatskoj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.