Položaj žena u vojsci bolji,ali još ima mesta za napredak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Dec.2018, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Položaj žena u vojsci bolji,ali još ima mesta za napredak

Zbornik radova grupe autorki "Žene, mir i bezbednost - rodna analiza 2010-2015" predstavljen je danas, a ministar za rad, zapošljavenje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je položaj žena u sektoru bezbednosti jako važno pitanje u čijem rešavanju treba da učestvuje celo društvo.

Đorđević je naveo da je u poslednjih nekoliko godina položaj žena u društvu u fokusu interesovanja, da je "isplivao na površinu" i da je to pravac u kome se treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kretati.

On je istakao da ovaj zbornik može da posluži kao svojevrstan priručnik za sprovođenje rodne analize i zahvalio se svima koji su učestvovali u njegovoj izradi i poručio da nastave u istom duhu i sa više entuzijazma u budućnosti.

"Na moju podršku, kao i podršku Sektora za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti u Ministarstvu uvek možete da računate", rekao je on.

Đorđević je naveo da veruje da će se, kada bude usvojen Zakon o rodnoj ravnopravnosti, na čijoj izradi rade stručnjaci u Ministarstvu na čijem je čelu, obaveze sprovođenja rodne analize odnositi i na sve organe državne uprave.

"Verujem da ćemo radeći zajedno, u godinama koje su pred nama, dosta toga unaprediti kada je u pitanju ova tema. Najbitnije je za uspeh naše zemlje jeste da poslove obavljaju oni koji su u tome najbolji, bez obzira na pol, jer jedino tako ćemo kao društvo uspeti da napredujemo", rekao je ministar.

Savetnica ministra odbrane za rodnu ravnopravnost Katarina Štrbac kaže da je zbronik u skladu sa Rezolucijom 1325 Saveta bezbednosti UN koja je u Srbiji počela da se primenjuje 2010. godine, kada je izgrađen Nacionalni akcioni plan čiji je nosilac bilo ministarstvo odbrane.

Kako kaže, pored struke i mediji imaju značajnu ulogu u pitanjima roda, a žene u sektoru bezbednosti su dugo bile nevidljive za medije.

"Vreme u kome živimo zahteva drugačiji pristup u komunikaciji, u odnosima među među polovima. Nijedna žena nije zaslužila da bude manje cenjena i vrednovana zato što je žena", navela je ona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Djordjević prisustvovao promociji zbornika Žene, mir i bezbednost

Izvor: Beta, 21.Dec.2018

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna Zoran Djordjević, kao autor predgovora, prisustvovao je danas promociji tematskog zbornika radova grupe autorki pod nazivom "Žene, mir i bezbednost – rodna analiza 2010 – 2015", gde je rekao da taj zbornik može poslužiti kao priručnik za...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.