Polovina fakulteta nije ispunila uslove

Izvor: Blic, Tanjug, 25.Jan.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polovina fakulteta nije ispunila uslove

Treći krug akreditacija fakulteta i studijskih programa je završen, a više od polovine ih nije ispunilo uslove akreditacije, izjavio je danas Tanjugu predsednik Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta Slobodan Arsenijević.

Arsenijević je kazao da će precizni podaci o ovom krugu biti objavljeni čim budu sređeni, a da će fakultetu koji su izmirili svoje finansijske obaveze biti obavešteni o rezultatima kad se za to steknu svi zakonski uslovi.

Akte upozorenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Komisija je poslala svima koji su ispunili minimum standarda, a potrebno je da isprave neke nedostatke - bez obzira da li se radi o broju nastavnika, njihovoj kompetentnosti ili nepotpunoj dokumentaciji. Arsenijević je ukazao da jedan broj ustanova, koje po svojim potencijalima, apsolutno mogu da prođu akreditaciju, jednostavno nije ni pripremio materijale.

U toku je poslednji, četvrti krug akreditacija, a postoji i dopunski, ostavljen za univerzitete, i Komisiju da reaguje po aktima upozorenja, odnosno da da dozvolu tamo gde su propusti ispravljeni.

"Najbolje rezultate imali smo u prvom krugu, nešto slabije u drugom, pa je i ovaj treći očekivano slabiji od prethodnih. Ipak se nije očekivalo da će ocene fakulteta biti toliko podeljene. Ni jedan fakultet niti studijski program nismo definitivno vratili, to ćemo uraditi ukoliko ne reaguju na akte upozorenja", objasnio je Arsenijević.

Razlozi za tako loš rezultat leže u ignorisanju Zakona o visokom obrazovanju i podzakonskog akta, a neki fakulteti, koji postoje i stotinu godina nisu se ni potrudili da pripreme dokumentaciju, pa samim tim ni da daju mogućnost recenzentima i Komisiji da procene imaju li ono što se zakonom od njih zahteva, kazao je Arsenijević.

"Zbog takvog odnosa fakulteti će u kratkom roku - sledeća dva-tri meseca, morati prilično da se potrude da bi dokumentaciju doveli do onoga što se zahteva u evropskom obrazovnom prostoru. Moraće da se zna i kad je koji profesor izabran i kad na kom predmetu drži časove i kakve su mu obaveze", poručio je Arsenijević objasnivši da ne sme doći do toga da profesor odsustvuje u ispitnom roku, a da studenti posle toga ne mogu da upišu godinu ili izgube status budžetskog finansiranja zbog nebrige profesora.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Polovina fakulteta nema akreditaciju

Izvor: RTS, 25.Jan.2009

U trećem krugu akreditacija, više od polovine fakulteta i studijskih programa nije ispunilo uslove za akreditovani rad. Mnogi fakulteti nisu ni dostavili dokumentaciju. U toku je četvrti krug akreditovanja...Treći krug akreditovanja fakulteta i studijskih programa je završen. "Više od polovine...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.