Poljska usvojila rezoluciju: Nemci moraju da plate za okupaciju

Izvor: B92, 18.Apr.2023, 17:18

Poljska usvojila rezoluciju: Nemci moraju da plate za okupaciju

Poljska vlada usvojila je rezoluciju o potrebi da se reši pitanje reparacija, obeštećenja i kompenzacije.

Rezolucija se odnosi na gubitke koje je Poljska pretrpela zbog nemačkog napada na Poljsku 1939. godine i kasnije tokom nemačke okupacije, saopštio je kabinet premijera u Varšavi.

Rezolucija Saveta ministara formalno potvrđuje da ni za vreme Narodne Republike Poljske, ni nakon sticanja suvereniteta 1989. godine, pitanje reparacija, odštete, obeštećenja i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << drugih oblika nadoknade štete nanete Poljskoj i Poljacima tokom Drugog svetskog rata nije zatvoreno, navodi se u saopštenju.

"Dokument je pravni akt obavezujući za druge organe, koji potvrđuje nedostatak regulacije u vidu međunarodnog sporazuma između Republike Poljske i Savezne Republike Nemačke, pitanja naknade štete i štete koju je Nemačka prouzrokovala tokom Drugog svetskog rata, kao i potrebu zaključivanja takvog ugovora", dodaje se u saopštenju vlade.

Kako se dodaje, vlada Poljske je 1. septembra 2022. godine objavila „Izveštaj o gubicima koje je Poljska pretrpela kao rezultat nemačke agresije i okupacije tokom Drugog svetskog rata 1939–1945”, kojim su obuhvaćeni svi aspekti: ljudski, finansijski, materijalni, gubitak kulturnog nasleđa i ratna šteta. Ukupna vrednost gubitaka je procenjena na 6,22 triliona zlota, odnosno 1,53 triliona dolara.

Rezolucija će pomoći da se definitivno okončaju rasprave o navodnom odricanju Poljske od reparacija i kompenzacija Nemačke, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.