Poljska:Greškom kontrolora 16 umrlo

Izvor: B92, 05.Mar.2012, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska:Greškom kontrolora 16 umrlo

Varšava -- Greška kontrolora saobraćaja najverovatniji je uzrok teške železničke nesreće u Poljskoj u subotu, kada su se čeono sudarila dva voza i poginulo je 16 ljudi.

Istraga je pokazala da je kontrolor pogrešno preusmerio jedan voz koji je išao velikom brzinom, pa su se na jednoj tračnici našle obe železničke kompozicije i sudarile, rekao je tužilac Tomaš Ozimek.

Taj radnik železnice će biti optužen da je nenamerno prouzrokovao nesreću. Njegovo ime nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saopšteno, a on još nije zvanično optužen, jer je u stanju šoka i pod lekarskim nadzorom. Ozimek je rekao da je još jedan kontrolor priveden na ispitivanje, ali on neće biti optužen.

Ozimekovo saopštenje na konferenciji za novinare u gradu Čestohova na jugu države usledilo je pošto je zemlja započela dvodnevnu žalost zbog žrtava nesreće kod Šćekocina.

Ta nesreća je bila najteža železnička u Poljskoj u poslednje 22 godine. Više od 50 ljudi je povređeno, većina vagona je iskliznula iz šina, a pojedini su se zgužvali ili prepolovili, dok su drugi ostali da leže postrance duž šina.

Ministar unutrašnjih poslova Jacek Cihocki rekao je juče da je pronađeno 16 tela, a identifikovano devet. Skoro 60 od oko 350 putnika je povređeno, a troje je na intenzivnoj nezi.

Jedan voz je išao iz mesta Pžemisl ka Krakovu i Varšavi, a drugi u suprotnom pravcu iz Varšave za Krakov i on je pogrešno preusmeren pri brzini od 95 kilometara na sat.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Greška kontrolora uzrok nesreće

Izvor: RTS, 05.Mar.2012

Glavni uzrok železničke nesreće u Poljskoj je greška kontrolora, koji je pogrešno preusmerio voz. U čeonom sudaru dva voza u blizni mesta Ščekoćini poginulo 16 ljudi...Kontrolor saobraćaja pogrešno je preusmerio jedan voz koji je išao velikom brzinom, pa su se na istoj traci našle obe...

Nastavak na RTS...

Kontrolor kriv za sudar vozova u Poljskoj

Izvor: Mondo, 05.Mar.2012

Greška kontrolora saobraćaja najverovatniji je ključni uzrok teške železničke nesreće u Poljskoj u subotu, kada su se čeono sudarila dva voza u blizni grada Šćekocina.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.