Greška kontrolora uzrok nesreće

Izvor: RTS, 05.Mar.2012, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Greška kontrolora uzrok nesreće

Glavni uzrok železničke nesreće u Poljskoj je greška kontrolora, koji je pogrešno preusmerio voz. U čeonom sudaru dva voza u blizni mesta Ščekoćini poginulo 16 ljudi.

Kontrolor saobraćaja pogrešno je preusmerio jedan voz koji je išao velikom brzinom, pa su se na istoj traci našle obe železničke kompozicije i sudarile, izjavio je tužilac Tomaš Ozimek.

Radnik železnice će biti optužen da je nenamerno prouzrokovao nesreću, dok je još jedan kontrolor priveden >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na ispitivanje. Njihova imena nisu saopštena, niti su zvanično optuženi, jer se još uvek nalaze u stanju šoka i pod lekarskim nadzorom.

Ovo je bila najteža železnička nesreća u Poljskoj u poslednje 22 godine. Više od 50 ljudi je povređeno, većina vagona je izletela iz šina, pojedini su zgužvani ili prepolovljeni, dok su drugi ostali da leže postrance duž šina.

Jedan voz je išao iz mesta Pžemisl ka Krakovu i Varšavi, a drugi u suprotnom pravcu iz Varšave za Krakov i on je pogrešno preusmeren pri brzini od 95 kilometara na sat.

Poljski ministar unutrašnjih poslova potvrdio da je pronađeno 16 tela, a da je identifikovano devet. Skoro 60 od oko 350 putnika je povređeno, a troje se nalaze na intenzivnoj nezi.

Saopštenje tužioca usledilo je pošto je zemlja započela dvodnevnu žalost zbog žrtava nesreće kod mesta Ščekoćini.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.