Politika i Australija: Ruski diplomata protestuje pored australijskog parlamenta

Izvor: B92, 26.Jun.2023, 10:46

Politika i Australija: Ruski diplomata protestuje pored australijskog parlamenta

Australijske vlasti su prethodno ukinuli dozvolu za zakup zemljišta na kojem je počela izgradnja nove ruske ambasade, usled straha od špijunaže pošto se ta parcela nalazi pored australijskog parlamenta.

Ruski diplomata protestvuje nadomak zgrade australijskog parlamenta u Kamberi zbog spora oko mesta na kojem Rusija planira da izgradi novu ambasadu.

Do ovog individualnog protesta došlo je pošto su australijske vlasti poništile ugovor o zakupu parcele iz 2008, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a kao razlog navele su ugrožavanje nacionalne bezbednosti.

Iz Moskve su poručili da će se žaliti na tu odluku pred Višim sudom.

Diplomata i njegov oblik protesta nisu pretnja - "to je samo jedan čovek koji stoji na malo trave", rekao je australijski premijer Entoni Albanis.

Prilikom objave da se zakup prostora za ambasadu ukida, Albanis je kazao da su bezbednosne službe "imale vrlo jasne bezbednosne savete" koji su doveli do odluke.

Australijska federalna policija navodno motri na čoveka koji boravi na ovoj parceli, ali on ne može da bude uhapšen zbog diplomatskog imuniteta, preneli su lokalni mediji.

Albanis kaže da nije zabrinut zbog demonstranta ili sudskog spora.

"Rusiji i nije baš dobro išlo sa zakonima u poslednje vreme", poručio je australijski premijer.

"Ne očekujemo da Rusija bude u poziciji da diskutuje o međunarodnom pravu pošto ga oni krše konzistentno i drsko invazijom na Ukrajinu", dodao je.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Politika i Australija: Ruski diplomata protestuje pored australijskog parlamenta

Izvor: Danas, 26.Jun.2023

EPA-EFE/REX/Shutterstock Ruski diplomata protestvuje nadomak zgrade australijskog parlamenta u Kamberi zbog spora oko mesta na kojem Rusija planira da izgradi novu ambasadu. Do ovog individualnog protesta došlo je pošto su australijske vlasti poništile ugovor o zakupu parcele iz 2008, a kao razlog...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.