Policijo, braćo mila, ne slušajte više Mila: I večeras građani protiv Zakona širom CG VIDEO

Izvor: B92, 26.Jan.2020, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Policijo, braćo mila, ne slušajte više Mila": I večeras građani protiv Zakona širom CG VIDEO

U crnogorskim gradovima i danas su održani molebani i litije povodom usvajanja spornog Zakona o veoispovesti.

Skup u Podgorici predvodio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Vernici i sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, posle odsluženog molebana u Hramu Hristovog vaskrsenja krenuli u molitvenu litiju ulicama Podgorice.

Oni će se, kako prenose podgoričke "Vijesti", posle litije gradom, vratiti ispred >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hrama, gde će biti održana svečana Svetosavska akademija.

Litiji se pridružilo, kako su saopštili organizatori, nekoliko hijada građana iz Zete, koji su ranije danas krenuli od crkve Svete Petke u Golubovcima, vernici iz Kuča i nekoliko podgoričkih naselja.

Pre polaska, vernicima je poručeno da nose samo crkvena obeležja.

Na moleban i litiju u Bijelom Polju, koju je predvodio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, danas su u kolonama pristizali vernici koji su krenuli peške iz Bistrice, Sutivana, Njegnjeva, Majstorovine, Ostrelja, Zatona i drugih naselja te opštine.

Vladika Joanikije je kazao da se ove godine proslavlja osam vekova od od osnivanja Eparhije budimljansko-nikšićke, koju je Sveti Sava utvrdio u manastiru Đurdevi stupovi, i isto toliko vekova Zetske episkopije iz koje je nastala Mitropolija crnogorsko-primorska.

Građani su večeras u velikom broju okupili i u Baru, a tokom šetnje gradskim ulicama su uzvikivali: "Ne damo svetinje".

Transparent sa istim natpisom našao se i na čelu kolone.

Kiša nije sprečila nekoliko stotina Pivljana da se nakon molebana u Crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Plužinama, pridruži, kako su organizatori saopštili, najbrojnijoj litiji u toj opštini, koju si predvodili iguman Pivskog manastira, Jeftimije Škuletić, plužinski paroh, jerej Miroslav Mihailović i arhimandrit Kijevsko-pečerske lavre Petar Petrić.

Građani su se u znak protesta zbog usvojenog zakona okupili i na Žabljaku, a u Mojkovcu je litija duga oko tri kilometra krenula od Crkve Hristovog roždestva ulicama preko Gornjeg Mojkovca, i kroz centar nazad do crkve. Pre litije predvođene sveštenstvom, u hramu je služen moleban.

Litije su danas održane i na Sinjajevini i u Beranama.

Litija na Sinjajevini održana je na oko 1.700 metara nadmorske visine i na njoj su bile istaknute i zastave, iako je Episkopski savet tražio da se na litije nose samo ikone, prenose "Vijesti".

U Beranama se, na litiji i molebanu protiv Zakona o slobodi veroispovesti, danas okupio do sada najveći broj stanovnika te opštine, a kako se navodi, građani su dolazili organizovano iz nekoliko različitih pravaca.

Učesnici litije su nosili transparente "Ne damo svetinje", a pored zgrade Centra bezbednosti, uzvikivali su "Policijo, braćo mila, ne slušajte više Mila".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.