Na Sinjajevini litija na 1.700 metara nadmorske visine

Izvor: RTS, 26.Jan.2020, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Sinjajevini litija na 1.700 metara nadmorske visine

U više crnogorskih gradova i danas su organizovani molebni i litije u znak protesta zbog usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti.
U Hramu Vaskrsenja u Podgorici, održan je moleban posle čega je litija krenula gradskim ulicama i završila ispred Hrama. 

U crkvi Ružici, na Sinjajevini, služen je moleban, do kog su vernici došli u litiji. Njih je predvodio danilovgradski paroh Željko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ćalić.
Nakon molebna, poručili su da ne daju svetinje, ali ni planine.
Prva litija na Sinjajevini održana je na oko 1.700 metara nadmorske visine.

Na Sinjajevini su bile istaknute i zastave, iako je Episkopski savet tražio da se na litije nose samo ikone.
Moleban i litija i u Beranama. Građani su dolazili organizovano iz nekoliko različitih pravaca da bi se sastali na kružnom toku kod zgrade policije, gde je saobraćaj jedno vreme bio u potpunom prekidu, pišu Vijesti.
Učesnici litije su nosili transparente "Ne damo svetinje".

Građani su se u znak protesta protiv usvojenog zakona okupili i na Žabljaku, u Zeti, Nikšiću, Bijelom Polju.
RTCG prenosi da su Ustavnom sudu Crne Gore do sada podnete tri inicijative za ocenu ustavnosti Zakona o slobodi veroispovesti.
Osim inicijative koju je podnela grupa beogradskih advokata, 17. januara stigle su i inicijative Svetog arhijerejskog sinoda SPC i Srpske patrijaršije iz Beograda, čiji je zastupnik patrijarh srpski Irinej. 
U znak podrške srpskom narodu u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji, u Beogradu su održani moleban i litija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mitropolit Amfilohije na čelu litije u Podgorici

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Jan.2020

PODGORICA - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije predvodi molitvenu litiju u Podgorici, koja je krenula ispred hrama Hristovog Vaskrsenja u znak protesta protiv anticrkvenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.