Na Sinjajevini litija na 1.700 metara nadmorske visine

U više crnogorskih gradova i danas su organizovani molebni i litije u znak protesta zbog usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

U Hramu Vaskrsenja u Podgorici, održan je moleban posle čega je litija krenula gradskim ulicama i završila ispred Hrama. 

U crkvi Ružici, na Sinjajevini, služen je moleban, do kog su vernici došli u litiji. Njih je predvodio danilovgradski paroh Željko Ćalić.

Nakon molebna, poručili su da ne daju svetinje, ali ni planine.

Prva litija na Sinjajevini održana je na oko 1.700 metara nadmorske visine.

Na Sinjajevini su bile istaknute i zastave, iako je Episkopski savet tražio da se na litije nose samo ikone.

Moleban i litija i u Beranama. Građani su dolazili organizovano iz nekoliko različitih pravaca da bi se sastali na kružnom toku kod zgrade policije, gde je saobraćaj jedno vreme bio u potpunom prekidu, pišu Vijesti.

Učesnici litije su nosili transparente "Ne damo svetinje".

Građani su se u znak protesta protiv usvojenog zakona okupili i na Žabljaku, u Zeti, Nikšiću, Bijelom Polju.

RTCG prenosi da su Ustavnom sudu Crne Gore do sada podnete tri inicijative za ocenu ustavnosti Zakona o slobodi veroispovesti.

Osim inicijative koju je podnela grupa beogradskih advokata, 17. januara stigle su i inicijative Svetog arhijerejskog sinoda SPC i Srpske patrijaršije iz Beograda, čiji je zastupnik patrijarh srpski Irinej. 

U znak podrške srpskom narodu u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji, u Beogradu su održani moleban i litija.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво