Policija blokirala put do Ostroga; Amfilohije očekuje hiljade vernika VIDEO

Izvor: B92, 10.Maj.2020, 20:24

Policija blokirala put do Ostroga; Amfilohije očekuje hiljade vernika VIDEO

Crnogorska policija sprečila je vernike da nastave put ka manastiru Ostrog, prenosi portal "In4s". Kako piše ovaj portal, policija nije navela razlog zabrane.

Policijski automobili nalaze se blizu Danilovgrada, na skretanju ka manastiru Ždrebaonik.

Ovo nije jedini slučaj sprečavanja okupljanja vernika u Crnoj Gori.

Ranije danas policajci su ponovo zabranili vernicima da uđu u Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a u manastiru Miholjska Prevlaka policijske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snage su hapsile i legitimisale vernike, prenosi portal "In4s".

Prema pisanju portala "CdM", policija je i na samoj Prevlaci upozoravala ljude koji su došli da prisustvuju liturgiji pred crkvim Svete Trojice, da okupljanja nisu dozvoljena.

Kako je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao za crnogosrske "Vijesti", on očekuje da će 12. u manastir Ostrog doći hiljade ljudi.

Amfilohije je najavio da će za Dan svetog Vasilija Ostroškog služiti liturgiju u manastiru Ostrog.

Mitropolit, međutim, ocenjuje da je sveti Vasilije “najbolja vakcina protiv mnogih korona”:

"Ako neko hoće, a svi hoćemo, da se iscijelimo od ovog virusa i od drugih virusa, prirodno je da će Dan svetog Vasilija biti dan molitve za iscjeljenje od koronavirusa", dodao je on.

Svake godine u Nikšiću se povodom Dana svetog Vasilija, održava litija koju predvodi više arhijereja.

Svetovasilijevska litija kreće ispred saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog, a u njoj, ulicama tog grada, svake godine šeta više hiljada ljudi.

Nacionalni koordinacioni tim saopštio je da su od 11. maja mogući verski obredi ali pod određenim uslovima.

Podsetimo, litije koje su se redovno održavale četvrtkom i nedeljom u Crnoj Gori, prekinute su polovinom marta zbog epidemije koronavirusa.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Amfilohije: Poštovaćemo sve mere vlasti o odstojanju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2020

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije izjavio je da će Mitropolija ispoštovati sve mere Vlade Crne Gore u vezi sa pandemijom korona virusa, ali je zamolio građane, vernike i sve predstavnike vlasti i policije da sutra i prekosutra zajednički ispoštuju Svetog Vasilija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.