Izvor: Blic, 14.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policajci kao publika

SARAJEVO - Protesti ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, koje su juče zbog porasta maloletničke delinkvencije organizovali pokreti „Dosta" i „Grozd", prerasli su u nerede u kojima su povređene najmanje dve osobe, a više demonstranata je privedeno. Policija se uzdržla da oštrije reaguje jer je procenjeno da bi to „bilo kontraproduktivno".

Portparol MUP Kantona Sarajevo Dragan Mioković potvrdio je novinarima da su u neredima povređene dve osobe - policajac >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i radnik iz obezbeđenja zgrade kantonalne vlade, a da je u policiju privedeno nekoliko ljudi. Kasnije je nezvanično rečno da je povređenih najmanje osmoro, a prema neslužbenim informacijama, uhapšene su četiri osobe, među kojima i član pokreta „Dosta" Sanjin Bužo (26). Među povređenima su tri policajca, troje građana, jedan fotoreporter i radnik obezbeđenja zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Uzvikujući „Lopovi izlazite napolje", „Kriminal raste samo u Sarajevu", okupljeni ispred zgrade Kantona Sarajevo tražili su ostavke premijera Kantona Samira Silajdžića i gradonačelnice Samihe Borovac. Njih dvoje učesnici i organizatori protesta smatraju odgovornim što je u poslednjih mesec dana pogoršana bezbednosna situacija u Kantonu i gradu. Prema procenama policije na ulicama je bilo oko 3.000 demonstranata.

Mirno okupljanje u centru Sarajeva ubrzo se, po mnogim ocenama, pretvorilo u vandalsko divljanje koje je je sve vreme mirno posmatralo nekoliko stotina naoružanih policajaca, opremljenih štitovima.

Portparol MUP Kantona Sarajevo Dragan Mioković izjavio je kako su „policijske procene da bi upotreba sile bila kontraproduktivna, s obzirom na to da se u masi nalazi najveći broj mladih ljudi".

Na zgradu kantonalne vlade, na kojoj nije ostalo čitavo nijedno staklo sa ulazne strane, bacano je sve i svašta - jaja, kamenje, petarde, polomljene cigle, a fasada je znatno oštećena. Kamenice su letele i prema zgradi Predsedništva BiH koja je u neposrednoj blizini, a juče su je obezbeđivali pripadnici SIPA.

Portoparol MUP Kantona Sarajevo smatra da je glavni problem to „što se juče nije znalo ko je zapravo organizator protesta", jer su u jednom trenutuk i pripadnici organizacija „Dosta" i „Grozd" negirali da je to njihovo delo.

Nakon izvesnog vremena razbesnela masa se preselila na raskrsnicu kod mosta Skenderija, gde je nekoliko desetina mladih posedalo na ulicu i blokiralo saobraćaj. Policija je i na ovom mestu mirno posmatrala kako najratoborniji pojedinci nogama i rukama udaraju po zaustavljenim automobilima i tramvajima.

Sarajka Emilija Dic kaže za „EuroBlic" da podržava protest mladih: „Neka, neka. Treba ovo gospodi iz Vlade koja je i danas pokazala da i mladost nije važna jer se nisu udostojili da se obrate ovoj deci koja satima stoje ispred zgrade". Anto Jukić takođe opravdava revolt mladih i okrivljuje vlasti Kantona što su uopšte dozvolile da dođe do ovakvog pogoršanja bezbednosne situacije. „Ja više ne smem dete da šaljem u školu, jer je 17. godišnji mladić kojeg su kriminalci ubili u tramvaju bio najbolji drug mog sina", kaže Jukić.

Protesti ispred zgrade kantonalne vlade počeli su u pet do podne, dok je u zgradi kantona trajala vanredna sednica kantonalne skupštine sa koje je premijer Samir Silajdžić pozvao na razgovor organizatore protesta. Nakon što se nisu odazvali pozivu on je novinarima saopštio da „neće podneti ostavku, jer smatra da Vlada Kantona nije odgovorna za poslednja dešavanja u sarajevu". Silajdžić istovremeno tvrdi da jučerašnje okupljanje u centru Sarajeva „ima političku pozadinu".

„Iza današnjih dešavanja je vidljiva politička pozadina i nije dobro da se ide 'silom na silu’. Na takav način ne mogu se rešiti problemi u Sarajevu i Kantonu", rekao je Silajdžić.

Ombudsman RS traži reakciju Dodika

Predstavnici Ombudsmana RS juče su uputili otvoreno pismo premijeru RS Miloradu Dodiku i resornom ministru Džerardu Selmanu u kojem traže da se hitno osnuje vaspitna ustanova za maloletnike koji bi bili pod stalnim nadzorom stručnjaka. Kako su naveli, u ovoj zemlji je mnogo napuštenih objekata koji bi mogli poslužiti svrsi, kao i to da je BiH bogata stručnjacima koji bi mogli raditi u tom centru.

„Potrebno je samo više sluha za probleme koji su sa razlogom zabrinuli građane ove zemlje. Šta još treba da se desi pa da zajednica adekvatno deluje? Pitanje je samo ko je sledeća žrtva i na koji način će delo biti izvršeno", upozorila je Ombudsman RS Nada Grahovac.

D.F.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.