Polemika o spoljnoj politici

Izvor: RTS, 18.Maj.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polemika o spoljnoj politici

Opozicija, nezadovoljna predloženim izmenama Zakona o spoljnim poslovima, raspravu iskoristila za kritikovanje ministra Jeremića. Nastavljamo borbu za očuvanje celovitosti Srbije, poručio Jeremić, odgovarajući na kritike.

Načelna rasprava o predloženim izmenama Zakona o spoljnim poslovima bila je prilika da poslanici opozicionih stranaka kritikuju spoljnu politiku koju vodi ministar Jeremić. Na samom početku rasprave, opozicija je protestovala što Jeremić, kao nadležni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ministar, nije obrazložio predložene izmene Zakona o spoljnim poslovima.

Najveće primedbe opozicije odnose se na, kako tvrde, to što je cilj predložene izmena "uvođenje nove službe bezbednosti u okviru Ministarstva" i diskreciono pravo ministra da zapošljava do pet odsto od ukupnog broja sistematizovanih radnih mesta u diplomatsko konzularnim predstavništvima.

Jeremić se poslanicima u parlamentu obratio nakon što su ovlašćeni predstavnici političkih stranaka završili svoja izlaganja u raspravi.

Pozicija i opozicija u Parlamentu različito gledaju na najavljenu posetu potpredsednika SAD-a Džozefa Bajdena.

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić rekao je da je poseta Bajdena pokazatelj da, bez obzira na dijametralne razlike po pitanju spoljnopolitičkih ciljeva i državnih i nacionalnih interesa Srbije, može da počne proces otopljavanja sa jednom od najjačih svetskih sila.

"Srbija mora da istrajava na onom što je usvojena platforma i proklamovana politika po pitanju Kosova i Metohije i u tom smislu je dobro da i Bajden dobije direktno jasan stav ovde u Beogradu kako bi barem za milimetar pomerili tu situaciju sa mrtve tačke", rekao je Ružić.

Zamenik predsednika poslaničke grupe G17 plus Vlajko Senić smatra da je poseta američkog funkcionera najznačajniji spoljnopolitički događaj za Srbiju u poslednjih nekoliko godina.

"To je odlična stvar koja vraća veru da će se Srbija u punom kapacitetu vratiti na put evroatlanskih integracija što jeste i bio cilj države od 2000. godine" rekao je Senić.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović istakao je da je cilj posete stabilizacija prilika u regionu i definisanje programa koji bi poboljšao odnosa Beograda, Prištine i Sarajeva.

"Problem posete nije agenda ili koncept Bajdena već odsustvo jasne politike naše države. Do danas nismo čuli sa čim naše vlasti njega dočekuju", naveo je Jovanović i dodao da osnove za razgovor sa Bajdenom moraju biti evropske integracije i definisanje platforme približavanja Srbije NATO paktu.

Aleksandar Martinović iz Srpske radikalne stranke istakao je da Bajdenova poseta Srbiji neće doneti ništa dobro. "Bajden je bio najglasniji zagovornik NATO bombardovanja Srbije. Od te posete se ne možemo nadati ničemu dobrom", rekao je Martinović i dodao da je cilj Bajdenove posete da ubedi predsednika Borisa Tadića da Srbija prizna nezavisnost Kosova i Metohije i da oslabi odnose sa Republikom Srpskom.

Kritike opozicije

Šef poslaničke grupe LDP-a Čedomir Jovanović oštro je kritikovao ministra, kako zbog toga što nije obrazložio predloženi akt, tako i zbog načina vođenja spoljne politike.

"Način na koji vodite spoljnu politiku u 2009. godini je neprihvatljiv. Spoljna politika je postala instrument koji konfrotira Srbiju sa svetom i zemljama u regionu", rekao je Jovanović i kao osnovne primedbe naveo "vođenje kosovske politike bez parlamentarne podrške, insistiranje na vojnoj neutralnosti, povratak u 80-te godine kroz bliskost sa nesvrstanima, partnerstvo sa zemljama koje su osumnjičene za podršku terorizmu".

Jovanović je istakao da je predloženi zakon loš, te da će mu poslanici LDP-a uskratiti podršku, navodeći da je suština tog zakona dalja monopolizacija spoljne politike.

I šef poslaničke grupe "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić kritikovao je Jeremića jer nije obrazložio zakon, ocenjujući to kao "nečuveno".

Nikolić je kritikovao i način vođenja spoljne politike, rekavši da su je ministar Jeremić i predsednik Srbije Boris Tadić sveli samo na "šatl" diplomatiju i da samo putuju u one zemlje koje ostaju pri svojim stavovima da ne priznaju nezavisnost Kosova i Metohije, ali "ništa ne rade da ubede u suprotno one koje to jesu učinile".

Nikolić je optužio ministra Jeremića da predloženim zakonom ima za cilj da napravi "stranačko ministarstvo", istakavši da su naprednjaci protiv tog zakona. Poslanici te partije napustili su skupštinsku salu.

Dejan Mirović iz SRS-a istakao je da se predloženim aktom daju suviše velika ovlašćenja ministru spoljnih poslova, ocenjujući da to nije dobro.

Nikola Lazić iz Demokratske stranke Srbije rekao je da u Srbiji ne postoji jedinstvena državna politika oko spoljne politike i njenih prioriteta, te da u vladajućoj većini postoji konfuzija po tom pitanju, navodeći kao primer najavljeno učešće srpskih vojnika u NATO vežbama u Gruziji, koje je otkazano.

Prema rečima poslanice Demokratske stranke Srbije Milice Vojić-Marković, ta poslanička grupa je amandmanom zatražila da se na sva lica koja budu primljena u Ministarstvo spoljnih poslova primene zakoni o radu i o državnim službenicima.

Mladen Grujić iz Nove Srbije zahtevao je da se predloženi akt povuče iz procedure, jer je, kako je istakao, nezakonit i loš po državu.

Samostalni poslanik Demohrišćanske stranke Vladan Batić ocenio je da su predložene izmene zakona pomak u praksi i uvođenje inovacija i nešto što je neophodno da bi ministarstvo nastavilo da dobro radi svoj posao kao i do sada.

Jeremić: Izmene su tehničke prirode

Ministar Vuk Jeremić najavio je da intezitet diplomatske borbe u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije neće biti smanjen u narednom periodu.

Jeremić je, odgovarajući na kritike opozicije, istakao da odbrana ustavnog poretka diplomatskim sredstvima nije lak put, pogotovo kada postoje gotovo svakodnevni, drastični pritisci na najvišem nivou na zemlje koje nisu priznale Kosovo da to učine.

Ministar je podsetio da Vlada Srbije ima tri spoljno politička prioriteta: odbranu ustvanog poretka zemlje diplomatskim sredstvima, evropske integracije i poboljšanje odnosa sa državama u regionu.

Naglasivši da je Kosovo jedan od priporiteta vlade, napomenuo je da borba diplomatskim sredstvima nije laka i da je za nju neophodna velika energija i sveprisutnost.

Ministar je objasnio da su predložene izmene zakona tehničke prirode i da je stoga smatrao da nije bilo potrebno da ih poslanicima na početku sednice obrazlaže.

Osvrnuvši se na kritike u vezi sa predloženom odredbom kojom se ministru spoljnih poslova daje diskreciono pravo da, bez sprovođenja internog i javnog konkursa, može zaposliti do pet odsto ljudi od ukupnog broja sistematizovanih radnih mesta, Jeremić je rekao da takva praksa postoji u svim zemljama.

"Ministarstvo spoljnih poslova od formiranja broj zaposlenih smanjilo je za 200 ljudi", rekao je Jermić napomenuvši da je prioritet kadrovske politike ministarstva dalja profesionalizacija diplomatskih službi.

Prema njegovim rečima, izmenama zakona poslovi bezbednosti odnose se isključivo na fizičku zaštitu ambasada u inostranstvu.

Jeremić je izjavio da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije poboljšanje odnosa sa zemljama u regionu i naveo da odnose sa Hrvatskom opterećuje tužba te zemlje protiv Srbije,za genocid.

Rekao je da Srbija još nije uputila kontratužbu, ali da se ona priprema. "Činjenica je da nas jedna država tuži za genocid, činjenica je da nam jedna država ugrožava teritoprijalni integritet priznavanjem Kosova, činjenica je da ne postoji simetrija u tretiranju srpskog kapitala u Hrvatskoj u odnosu na hrvatski kapital u Srbiji", rekao je ministar.

Jeremić je rekao da su to, prema njegovoj oceni, stvari koje daleko više opterećuju odnose Srbije i Hrvatske, nego, kako je naveo "jedna moja izjava da je u Hrvatskoj 1995. godine, tokom operacije Oluja počinjeno etničko čišćenje, što je jedna istina".

Na dnevnom redu - 65 tačaka

Inače, usvajanjem Predloga, biće stvoreni uslovi za adekvatno obavljanje poslova bezbednosti u oblasti diplomatije, kao i pretpostavke za efikasnije i racionalnije uređenje Ministarstva spoljnih poslova i vođenje kadrovske politike u skladu sa izmenjenim okolnostima i potrebama diplomatije Srbije.

Skupština Srbije završila je danas objedinjenu raspravu o potvrđivanju 38 međunarodnih konvencija i sporazuma, a rad će nastaviti sutra raspravom o Predlogu zakona o zvaničnoj statistici.

Poslanici su u petak završili objedinjenu načelnu raspravu o 15 zakona iz oblasti poljoprivrede, a prethodnih dana i o predlozima zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, o opštoj bezbednosti proizvoda, kao i o elektronskoj trgovini.

Na dnevnom redu tekuće sednice parlamenta, koja je počela 13. maja, je 65 tačaka.

Poslanici treba da razmotre i predloge zakona o zvaničnoj statistici, o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2010. godine.

Tu su i predlozi zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrane upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja. Na dnevnom redu su i izmename i dopuname Zakona o radiodifuziji.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Opozicija ljuta na ministra Jeremića

Izvor: Glas javnosti, 19.Maj.2009, 12:37

BEOGRAD - Poslanici republičkog parlamenta završili su juče načelnu raspravu o Predloga zakona o izmenama zakona o spoljnim poslovima. Poslanici opozicionih stranaka tokom načelne rasprave oštro su kritikovali predložena zakonska rešenja, ali i spoljnu politiku koju vodi ministar Vuk Jeremić...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.