Polaganjem venaca odata počast žrtvama u Jajincima

Izvor: Studio B, 05.Okt.2014, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polaganjem venaca odata počast žrtvama u Jajincima

Održana je državna komemorativna svečanost posvećena očuvanju sećanja na više desetina hiljada brutalno likvidiranih na strelištu u Jajincima kod Beogarad. Venac žrtvama položio je i zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Srbija nema neprijatelje i sarađuje sa svima koji to iskreno žele i koji u toj saradnji sa nama razgovaraju kao sa sebi ravnima.

"To je ta državnička strategija kojoj smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << posvećeni da naša jedinstevna pozicija raskrsnice nikada više ne bude povod za sukob i da je istaknemo kao svoju prednost, izgrađujemo u svesti Evrope i sveta kao prirodno susretanje različitosti, dobronamernu kuću na putu u kojoj se sarađuje dogovara, grade prijateljstva i ostvaruju zajdenički interesi" rekao je Nikolić na stratištu u Jajincima.

On je istakao da dobrosusedske odnose u regionu, Evropi i svetu Srbija gradi kao savesna i ka budućnosti okrenuta zajdenica mrtvih, živih i budućih.

"Mrtvi nas uče - budućima smo posvećeni", poručio je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima sećanje na grad nevino stradalih ovde u Jajincima čuvaćemo zauvek.

"Njihovo stradanje je deo našeg kolektivnog pamćenja, istorisjki ožiljak na duši i države i društva koji nas obavezuje da u ime svih nevino mučneih i ubijenih Srba, Jevreja i Roma ostanemo onaj deo svesti i savesti čovečanstva koji čini sve da se ovakvi zločini ma gde u svetu ne ponove", podvukao je Nikolić.

Kako je rekao ako iko ima pravo da opominje u ime nevino stradalih i da poziva svet na mir, razum i pomirenje onda je to Srbija.

"Činimo to ponosni na pretke odgvorni prema potomcima", podvukao je predsednik Srbije.

On je podsetio da je srpski narod branio i odbranio sebe dovodeći se na ivicu biološkog opstanka i naveo da je Oktobar poseban mesec prošaran tugom i srećom kao i čitava naša istorija.

 

Nosimo ranu na duši

 

Nikolić se, na komemorativnoj svečanosti u Spomen-parku Jajinci kod Beograda, upisao u spomen knjigu.

"I da sve nestane, i da svi zaborave, mi nosimo ranu na duši, opomenu, sećanje i poštovanje, inače ne bi bili Srbi", napisao je Nikolić.

Predsednik Srbije je uz vojne i državne počasti odao počast svim žrtvama stradalim na tom mestu tokom Drugog svetskog rata.

Vence su položili predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, u ime Vlade Srbije, ministar za rada, zapošljavnje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.

Odavanje počasti obavljano je uz najviše državne i vojne počasti u prisustvu brojnih domaćih i inostranih zvaničnika, kao i predstavnika Udruženja koji negaju tradiciju oslobodilačkih ratova.

Uz prestavnike Vojske Srbije, počast nevino stradalima, odali su i brojni građani i predstavici grada Beograda.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.