Pokušaj državnog udara u Gvineji Bisao; pucnji u predsedničkoj palati

Izvor: B92, 01.Feb.2022, 22:36

Pokušaj državnog udara u Gvineji Bisao; pucnji u predsedničkoj palati

Pucnjava u delu vladine palate u glavnome gradu Gvineje Bisao odjekivala je danas poslepodne.

Organizacija zapadnoafričkih država u svom saopštenju je ove događaje nazvala pokušajem državnog udara.

"CEDEAO osuđuje ovaj pokušaj državnog udara i smatra da vojska treba da odgovara za fizički integritet predsednika Gvineje Bisao", navodi se u saopštenju Ekonomske zajednica zapadnoafričkih država.

Gvineja Bisao možda je poprište petog pokušaja državnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << udara u regiji u manje od dve godine.

Glavni sekretar UN-a Antonio Guteres zatražio je "hitan prekid" sukoba u državi Bisau i "puno poštovanje demokratskih institucija zemlje".

Razmena vatre odjekivala je poslepodne unutar palate u kojoj su predsednik Umaro Sisoko Embalo i premijer Nuno Gomes Nabiam trebali da održe vanrednu sednicu sa ministrima.

Gvineja Bisau, država od nekih dva miliona stanovnikakoja graniči sa Senegalom i Gvinejom, doživela je više državnih udara.

Otkako je stekla nezavisnost od Portugala 1974. nakon dugog rata za oslobođenje, doživjela je četiri puča, od kojih je zadnji bio 2012., te niz pokušaja puča i puno smena vlada.

Od 2014. vlasti su se obvezale na ponovnu uspostavu ustavnog poretka.

U zemlji vlada endemska korupcija i raskršće je za trgovinu kokaina između Latinske Amerike i Europe.

Od početka 2020. na vlasti je Umaro Sisoco Embalo, bivši general nakon pobede na predsedničkim izborima kojih rezultate osporava Afrička stranka nezavisnosti Gvineje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.