Pokriće gubitaka JP na lokalu na uštrb infrastrukture

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2018, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokriće gubitaka JP na lokalu na uštrb infrastrukture

Od 2015. do 2017. osam lokalnih vlasti koje su bile predmet revizije odobrilo je 31 milijardu dinara za tekuće poslovanje i pokriće gubitaka javnih preduzeća, zbog čega su bile smanjene mogućnosti unapređenja lokalne infrastrukture, pokazala revizija svrsishodnosti poslovanja koju je sprovela Državna revizorska institucija.

Naime, kako je rečeno na konferenciji, javnim preduzećima su odobrene subvencije od 41 milijardu dinara, od kojih je 31 milijarda potrošena za tekuće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poslovanje javnih preduzeća, a 10 za investiciona ulaganja.

Uglavnom je reč o javnim preduzećima u oblasti komunalnih usluga, javnog prevoza, sporta i kulture...

Revizijom DRI je na osnovu uspostavljenih kriterijuma obuhvaćeno osam lokalnih vlasti i to Grad Beograd, Kragujevac, Subotica, Pančevo, Smederevska Palanka, Bor, Opština Grocka, Obrenovac.

Predstavljajući nalaze izveštaja o reviziji svrsishodnosti poslovanja "Subvencije jedinica lokalne samouprave javnim preduzećima" predsednik Državne revizorske institucije i generalni državni revizor Duško Pejović rekao je da osam lokalnih samouprava koje su bile predmet revizije nije planiralo u potpunosti subvencije polazeći od svojih prioriteta i smernica za planiranje kako bi se omogućilo njihovo efikasno korišćenje.

Takođe nisu dokumentovale da su programe korišćenja subvencija razmatrali detaljno prema planiranoj nameni i dinamici korišćenja.

Tekuće subvencije su činile tri četvrtine ukupnih subvencija i zbog toga su smanjenje mogućnosti za unapređenje razvoja lokalne infrastrukture, rekao je Pejović i dodao da takođe postoji rizik da bi kod četvrtine preduzeća korisnika subvencija redovno poslovanje bilo ugroženo da nisu dobijali subvencije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Lokalne vlasti subvencionišu svoje plate umesto infrastrukturu

Izvor: Danas, 19.Dec.2018, 11:23

Od 41 milijardu dinara subvencija, koliko je osam izabranih lokalnih samouprava dalo svojim javnim lokalnim preduzećima, čak 31 milijarda je otišla na tekuće troškove, plate, gorivo, poreze.., a tek 10 milijardi su bile kapitalne subvencije, čime je umanjen razvoj lokalne infrastrukture. Članak...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.