Pokrajinska skupština donosi deklaraciju za promenu Ustava

Izvor: Radio 021, 20.Sep.2014, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrajinska skupština donosi deklaraciju za promenu Ustava

Poslanici Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Nove demokratske stranke traže da pokrajinska skupština na narednoj sednici zakazanoj za 23. septembar donese deklaraciju o potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Srbije ili donošenje novog ustava.

Predlog deklaracije potpisalo je 64 poslanika stranaka vladajuće koalicije - DS-a i LSV-a, ali i NDS-a, sa kojim je poslednjih meseci pregovarano o ulasku u pokrajinsku vlast, dok među potpisnicima nema parlamentaraca >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vladajućeg Saveza vojvođanskih Mađara.

Kako se navodi u predlogu, deklaracija se donosi "u cilju preciziranja državno-pravnog i demokratskog identiteta Srbije, u cilju određivanja nadležnosti Vojvodine u Ustavu saglasno istorijskom pravu njenih građana, kao i interesima građana Vojvodine i evropske budućnosti Srbije, uz puno poštovanje teritorijalnog integriteta RS i u cilju otvaranja neophodne javne rasprave o ovom pitanju".

U predlogu deklaracije se navodi da se polazi od činjenice "da je APV istorijsko pravo njenih građana, jer je nastala i potvrđena voljom njenih naroda na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine u Novom Sadu 30-31. jula 1945. godine, kada su oni jedinstveno odlučili da se Vojvodina kao autonomna pokrajina priključi Srbiji, da je aktuelni Ustav, u odnosu na sadašnje i buduće okolnosti i izazove, nefunkcionalan  i da novi Ustav RS mora omogućiti regionalizaciju kao deo procesa decentralizacije", prenosi Dnevnik.

Polazi se i od toga da je "potrebno doneti zakon o finansiranju Vojvodine i da nova ustavna rešenja moraju precizno definisati nadležnosti APV u različitim oblastima".

Podsećamo da je Skupština Vojvodine usvojila prošle godine Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.