DS, LSV i NDS traže deklaraciju za promenu Ustava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2014, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS, LSV i NDS traže deklaraciju za promenu Ustava

Poslanici Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Nove demokratske stranke traže da Pokrajinska skupština na narednoj sednici zakazanoj za 23. septembar donese “deklaraciju o potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Republike Srbije ili donošenje novog ustava Republike Srbije”, saznaje "Dnevnik".

Predlog deklaracije potpisalo je 64 poslanika stranaka vladajuće koalicije - DS-a i LSV-a, ali i NDS-a, sa kojim je poslednjih meseci pregovarano o ulasku u pokrajinsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vlast, dok među potpisnicima nema parlamentaraca vladajućeg Saveza vojvođanskih Mađara.

Predlog deklaracije uz potpise 64 poslanika upućen je juče Skupštini Vojvodine i poslanicima, a za izvestioca na sednici određen je Branislav Bogaroški, koji inače vodi poslaničku grupu LSV-a.

Kako se navodi u predlogu, deklaracija o potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Republike Srbije ili donošenje novog ustava RS donosi se “u cilju preciziranja državno-pravnog i demokratskog identiteta RS”; “u cilju određivanja nadležnosti APV u Ustavu RS saglasno istorijskom pravu njenih građanki i građana, kao i interesima građanki i građana Vojvodine i evropske budućnosti Srbije, uz puno poštovanje teritorijalnog integriteta RS”; “u cilju otvaranja neophodne javne rasprave o ovom pitanju”.

U uvodnom delu predloga deklaracije navodi se da su pretpristupni pregovori Republike Srbije sa Evropskom unijom otvoreni 21. januara ove godine, kao i da ovi pregovori, “između ostalog, otvaraju pitanje promena Ustava RS kao neophodnog uslova za konačno pristupanje EU”.

U predlogu deklaracije se navodi da se polazi od činjenice “da je APV istorijsko pravo njenih građanki i građana, jer je nastala i potvrđena voljom njenih naroda na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine u Novom Sadu 30-31. jula 1945. godine, kada su oni jedinstveno odlučili da se Vojvodina kao autonomna pokrajina priključi Srbiji”. Takođe, “da je aktuelni Ustav RS, u odnosu na sadašnje i buduće okolnosti i izazove, nefunkcionalan”, kao i “da novi ustav RS mora omogućiti regionalizaciju kao deo procesa decentralizacije i zbog činjenice da bez adekvatnog i funkcionalnog sprovođenja regionalizacije nije moguće ostvariti prenos nadležnosti na regione i na nivo lokalnih samouprava”...

Između ostalog, polazi se i od toga “da Ustav RS garantuje pravo građana na pokrajinsku autonomiju...”, da je pravo na tu autonomiju “izvorno pravo građana i oblik ograničenja državne vlasti...”, da su “odredbe Ustava RS koje se odnose na raspodelu nadležnosti između Republike i AP, zasnovane na principima supsidijarnosti i izvornih poslova, od donošenja Ustava RS podložne raznim tumačenjima, te ih je potrebno precizno utvrditi”.

Navodi se i da “Zakon o javnoj svojini, u delu koji se odnosi na APV nije u potpunosti sproveden”, da su “postojala sporenja oko toga da li su u potpunosti poštovane ustavne garancije iz člana 184. stav 4 Ustava RS, prilikom usvajanja buyeta APV i da ta sporenja moraju biti otklonjena preciziranjem odredaba novog ustava”.

Polazi se i od toga da je “potrebno doneti zakon o finansiranju APV i da nova ustavna rešenja moraju precizno definisati nadležnosti APV u različitim oblastima”.

Sličan dokument - deklaraciju, Skupština Vojvodine usvojila je prošle godine, uz veliko protivljenje opozicionih stranaka i teške optužbe da je reč o separatističkim težnjama pokrajinske vlasti.

Zbog usvajanja tadašnje deklaracije, aprila 2013. godine, koja se odnosila na zaštitu ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, u Novom Sadu je pred zgradom Pokrajinske vlade održan protest sa kog je potpredsednik najveće opozicione Srpske napredne stranke Igor Mirović poručio Bojanu Pajtiću – “Odlazi!”.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pokrajinska skupština donosi deklaraciju za promenu Ustava

Izvor: Radio 021, 20.Sep.2014

Poslanici Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Nove demokratske stranke traže da pokrajinska skupština na narednoj sednici zakazanoj za 23. septembar donese deklaraciju o potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Srbije ili donošenje novog ustava...Predlog deklaracije potpisalo...

Nastavak na Radio 021...

DS, LSV i NDS za deklaraciju o izmeni Ustava

Izvor: RTS, 20.Sep.2014

Ukupno 64 poslanika Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Nove demokratske stranke podnelo je Skupštini Vojvodine Predlog deklaracije o potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Srbije ili donošenje novog Ustava, potvrđeno je Beti u pokrajinskom parlamentu. ..Demokratska stranka...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.