Pokrajina emituje obveznice za četiri milijarde dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2012, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrajina emituje obveznice za četiri milijarde dinara

NOVI SAD -

Poslanici Skupštine Vojvodine razmotriće danas inicijativu da pokrajinska vlada pokrene postupak emitovanja dugoročnih obveznica u vrednosti četiri milijarde dinara, radi jačanja finansijskog potencijala Razvojne banke Vojvodine.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je novinarima uoči sednice da je od republičkog premijera Mirka Cvetkovića dobio obećanje da će i Vlada Srbije pomoći rad Razvojne banke sa nekoliko milijardi dinara, ali će ona ostati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u većinskom vlasništvu Pokrajine.

Kako je predviđeno, rok otplate obveznica je do deset godina, sa periodom mirovanja od dve godine, a datum emitovanja odrediće Vlada Vojvodine u zavisnosti od procene javnog interesa Pokrajine.

Skupština Vojvodine danas će razmotriti i predlog o prestanku rada Fonda za razvoj Vojvodine koji će se spojiti sa Razvojnom bankom Vojvodine, kao i rebalans budžeta Pokrajine za 2012. godinu, kojim se povećavaju prihodi za 8,5 milijardi dinara.

Na osnovu te odluke, oko 4,5 milijarde dinara kojima raspolaže Fond za razvoj, preneće se u budžet Pokrajine, koji će biti uvećan za dodatnih četiri milijarde dinara nakon emitovanja dugoročnih obveznica.

"U vreme finansijske krize najvažnije je da sve potencijale koncentrišemo u dalji razvoj Pokrajine i otvaranje novih radnih mesta. Upravo zbog toga kroz emitovanje obveznica želimo da pojačamo razvojni potencijal banke", rekao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, finansijski potencijal Razvojne banke ubuduće će biti usmeravan u tri pravca, a to su otvaranje novih radnih mesta, podrška izvozu i poljoprivredi.

"Fond za razvoj se stapa sa bankom, jer nije racionalno da više institucija u Vojvodini rade isti posao", rekao je Pajtić i ocenio da će Razvojna banka ubuduće biti mnogo efikasnija.

Prema Pajtićevim rečima, deo zaposlenih u Fondu za razvoj preći će u Razvojnu banku, dok će deo njih nastaviti da radi u Fondu radi na naplati potraživanja, koja će biti preneta na budžet Pokrajine.

Pajtić: Izmirićemo dugovanja Fonda za kapitalna ulaganja

Pajtić je izjavio da će sa pristiglih 1,7 milijardi dinara iz republičkog budžeta, pokrajina izmiriti gotova sva dugovanja, koje pokrajinski Fond za kapitalna ulaganja ima prema izvođačima radova.

"Na osnovu dogovora sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, u petak je u pokrajinski budžet pristiglo još 1,7 milijardi dinara, što će biti dovoljno za izmirivanje gotovo svih potraživanja izvođača radova", rekao je Pajtić.

Napominjući da "republička vlada izvršava svoja obećanja", on je istakao da bi u pokrajinski budžet trebalo da pristigne još oko 2,3 milijarde dinara za kapitalna ulaganja u pokrajini, od kojih će najveći deo biti namenjen novim projektima.

Poslanici opozicije kritikovali su predloge Vlade Vojvodine i ocenili da je veoma loše da se Pokrajina dodatno zadužuje pred izbore, jer je pitanje kako će u uslovima finansijske krize sredstva biti vraćena.

Ilić: Očajnički pokušaj spašavanja banke

Stapanje pokrajinskog Fonda za razvoj Vojvodine sa Razvojnom bankom Vojvodine predstavlja očajnički pokušaj vlasti da se spase banka koja funkcioniše po političkom, a ne prema komercijalnom principu, izjavio je danas poslanik Demokratske stranke Srbije (DSS) u vojvođanskoj skupštini Borko Ilić.

Zbog takvog načina funkcionisanja Razvojna banka je u problemima i "zato ovaj pokušaj da se spase jedna takva banka neće imati uspeha", rekao je Ilić novinarima uoči sednice pokrajinskog parlamenta i dodao da je sve to što se događalo oko Razvojne banke "još obavijeno velom tajne i dok se ne razreše svi sudski procesi, koji traju, nećemo imati konačan odgovor kako se sve to izdešavalo".

Ilić je ocenio da je dobro to što je pokrajinska vlast prihvatila ranije stavove opozicije o tome da ne bi trebalo da postoje te dve slične finansijske institucije, ali je "loše to što se mesec dana pred izbore država, odnosno u ovom slučaju pokrajina, dodatno zadužuje za četiri milijarde dinara".

"Ključno je pitanje kako će ti krediti biti vraćeni kad sve više preduzeća ne radi i sve više ljudi ostaje bez posla", istakao je poslanik DSS.

Predlog da se raspravlja o prodaji NIS-a odbijen 29. put

Poslanici Skupštine Vojvodine danas su 29. put odbili da se u dnevni red zasedanja uvrsti predlog Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) o obeštećenju Vojvodine od prodaje Naftne industrije Srbije (NIS).

Potpredsednica Skupštine Vojvodine Maja Sedlarević rekla je da je neophodno da Pokrajina bude obeštećena zbog "sramne prodaje najvećeg dobra Vojvodine, jer je 90 odsto kapitala NIS-a u Vojvodini i čine ga ulaganja građana u izgradnju nekadašnjeg Naftagasa".

"Knjigovodstvena vrednost NIS-a u momentu prodaje iznosila je 1,4 milijarde dolara, ukupne naftne rezerve u tom momentu vredele su oko sedam milijardi dolara, a NIS je prodat za 400 miliona evra, što je vrednost godišnje eksploatacije nafte i gasa na teritoriji Vojvodine", rekla je ona.

Sedlarević je kritikovala predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića, što je pre tri i po godine obećao da će vladine stručne službe i nadležni sekretarijati izaći sa mišljenjem o prodaji NIS-a pred Skupštinu Vojvodine, ali se to do danas nije dogodilo.

"Pretpostavljam da je ovo poslednji put da podnosimo ovu inicijativu. Kad-tad Pokrajina će morati da se izjasni o sramnoj prodaji NIS-a, ali LSV neće biti sramota zbog toga, jer smo se jedini u ovoj Skupštini sve vreme zalagali da istina izađe na videlo", rekla je Maja Sedlarević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.