Pohvale za borbu protiv korupcije

Izvor: B92, 16.Okt.2014, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pohvale za borbu protiv korupcije

Grupa zemalja za borbu protiv korupcije ocenila je da su srpske vlasti dobro izmenile propise u vezi sa korupcijom, ali da treba doneti pravosnažne presude.

Grupa zemalja za borbu protiv korupcije GREKO (GRECO) pri Savetu Evrope ocenila je da su srpske vlasti u prethodne dve godine dobro izmenile propise u oblasti borbe protiv korupcije, ali da je potrebno obezbediti pravosnažne presude i osnažiti nadležna tela.

"GREKO čestita Srbiji na zakonskim reformama koje su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prethodnih godina donete da bi se na pravi način ispunile preporuke" ovog tela, navodi se u izveštaju o propisima koji omogućavaju krivično gonjenje za korupciju.

Podseća se da je zadovoljavajući napredak u propisima o finansiranju partija zabeležen u prethodnom izveštaju 2012. i ističe se da je uprkos zakonskim izmenama korupcija i dalje veliki problem u Srbiji.

"Pokrenut je veliki broj optužnica u vezi s korupcijom, ali se mora više učiniti da se obezbede pravnosnažne presude - i to ne samo za sitnu korupciju, već i za korupciju na visokom nivou kada se pojave takvi slučajevi", navodi se u izveštaju.

Ističe se da će vreme i iskustvo pokazati da li izmene propisa omogućavaju da se korupcija i loše postupanje spreči ili su potrebna dodatna poboljšanja propisa ili primene u praksi.

"Pored toga, neophodno je da se institucijama nadležnim za borbu protiv korupcije pruže odgovarajuća sredstva i ovlašćenja za efikasno ispunjavanje zadataka", navodi se u izveštaju.

Podseća se i da se izveštaj odnosi na dve teme - krivično gonjenje za korupciju i finansiranje političkih partija, ali da je 10 preporuka u vezi s finansiranjem stranaka usvojeno već do prethodnog izveštaja o usklađenosti iz 2012. godine.

Današnji izveštaj donosi ocenu da je od pet preporuka u vezi sa krivičnim gonjenjem za korupciju u potpunosti ispunjeno četiri, dok je jedna ispunjena delimično.

Preporuke GREKO imale su za cilj da se garantuje da se svi oblici korupcije i svi učesnici obuhvate zakonom.

Konkretno, traženo je da se pod aktivnim i pasivnim podmićivanjem u javnom sektoru podrazumevaju sva dela ili propusti službenika, bez obzira da li potpadaju pod njegovu nadleznost, da se odredbama o podmićivanju u Krivičnom zakoniku eksplicitno obuhvate strani arbitri i sudije, kao i svi u privatnom sektoru.

Srbija je po preporuci GREKO takođe iz Krivičnog zakonika izbacila mogućnost da se mito vrati davaocu mita u slučaju da on prijavi korupciju pre nego što je otkrivena.

Ocenjeno je da nije u potpunosti prihvaćena preporuka o krivičnom gonjenju za dela podmićivanja i zloupotrebe uticaja u inostranstvu.

Kako se navodi, izmenama Krivičnog zakonika je omogućeno da se bez odobrenja Republičkog javnog tužioca gone dela koja su predviđena međunarodnim sporazumima i konvencijama.

Međutim, GREKO smatra da nije u potpunosti ispunjen drugi deo te preporuke o uspostavljanju nadležnosti za korupciju koju u inostranstvu počine stranci, ali uz umešanost zvaničnika međunarodnih organizacija, međunarodnih parlamentarnih skupština ili međunarodnih sudova koji imaju i srpsko državljanstvo.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

GREKO: Potrebna bolja primena antikorupcijskih propisa

Izvor: EurActiv Srbija, 16.Okt.2014

Grupa zemalja za borbu protiv korupcije GREKO (GRECO) pri Savetu Evrope ocenila je 16. oktobra da su srpske vlasti u prethodne dve godine dobro izmenile propise u oblasti borbe protiv korupcije, ali da je potrebno obezbediti pravosnažne presude i osnažiti nadležna tela. Borba protiv korupcije jedan...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.